Återvinning

2 miljarder kuvert bränns upp i onödan

1 juni, 2017

Fjorton kuvert är helgens skörd efter jag har betalat räkningar och sprättat upp kuvert med försäkringsbesked och annat. Alla kuvert måste sorteras som brännbart.  Fint papper eldas upp helt enkelt och får inte gå som returpapper till pappersåtervinning.

Varför kan man fråga sig.

Det handlar dels om att kuvert inte räknas som en förpackning enligt någon EU förordning och således behöver inte tillverkarna betala in någon avgift som bekostar insamlingen. Det handlar dels om att kuvert kan ha ett lim som ställer till det i pappersbruken som återvinner pappret. Svanenmärkta kuvert har vattenbaserat lim som fungerar bra. Hälften av mina kuvert var Svanenmärkta.

Varför åläggs inte alla kuverttillverkare att bara använda vattenbaserat lim?

Varför åläggs inte kuverttillverkare att betala in avgifter till FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen, för lätt samla in det fina pappret och återvinna det?

Efter några samtal till Papperskretsen, till Svanen och till några pappersbruk begriper jag att inget står i vägen för detta.

Sverige enskilt kan besluta att kuvert i Sverige ska samlas in och återvinnas och att kuverttillverkarna ska betala en avgift för detta. Och Sverige kan besluta att brev endast får distribueras i kuvert som har lim som funkar i pappersåtervinningen.  Det skickas 2,4 miljarder brev enligt svensk statistik. Säg att 2 miljarder av dem är vanliga kuvert och inte jiffypåsar eller annat.

Två miljarder kuvert bränns upp varje år. Så kan vi inte ha det.

Ska tala med Miljödepartementet och Naturvårdsverket. Nu måste de måste agera. Återkommer i frågan.

 • Reply
  Iréne Walton
  3 juni, 2017 at 10:32

  Bra blogg, Louise!

 • Reply
  Åsa Jacobsson
  8 juni, 2017 at 07:14

  Äntligen någon som tar tag i detta! Våra restsopor består mest av kuvert.

 • Reply
  Flute
  8 juni, 2017 at 20:59

  Jag återanvänder kuverten som anteckningspapper. Sprättar längs tre sidor för A5-kuver och fyra sidor för A4-kuvert.

  • Reply
   Louise Ungerth
   8 juni, 2017 at 21:37

   Flute: Det är förstås jättebra.

 • Reply
  Tina
  10 juni, 2017 at 08:19

  Jag gör detsamma, som matlista och viktiga anteckningar passar det jättebra.

 • Reply
  Per Ask
  13 juni, 2017 at 22:54

  Hej Louse! Jättebra att du tar tag i denna fråga! Kuvertillverkare får se till att kuverten är gjord på sådant sätt att de går att återvinna. Papperbruken måste förbättra sina processer så att man klarar kuvert. Om vi bara fortsätter att sortera snällt kommer inget att hända! Det måste gå att återvinna kuvet!
  Hälsningar
  Per Ask, Linköping

Leave a Reply