Granskning

Knappt någon rödbeta i rödbetsjuicen

9 juni, 2017

Jäklar vad folk har börjat dricka rödbetsjuice, bland annat efter Svenska Dagbladets artikel om att nitrater i juicen omvandlas till kväveoxid som påverkar blodkärlen positivt. Kärlen blir som nya, typ.

Min man Ulf har anammat detta och kylskåpet fylls av flaskor med rödbetsjuice. Men det är skillnad på juice och juice.

Råsaft innehåller 5,7 procent rödbeta, inte mycket kan tyckas, medan Brämhults innehåller tjugo procent. Fler rödbetor kanske inte blir så gott.

Gillar Råsaft, ungt och piggt företag, men varför måste de skriva ”Röbeta” först på förpackningen, när det är mest äppeljuice i flaskan, hela 80 procent. Det är i och för sig lagligt att göra så, men uppenbart vilseledande. Inte sant?

Brämhult har den goda smaken att skriva ingredienserna i fallande mängd nederst på flaskan så man vet vad man får, utan att behöva läsa det finstilta. Bra.

PS 13/6. Det finns förstås också juice som innehåller 100 procent rödbeta som någon påpekat. Kanske är det den man ska drick om man är ute efter kärleffekten…

PS 9/7 Just hemkommen från Almedalen och ett bra seminarium om food tech där Coop bjöd på sin nya kallpressade juice. Coop har i alla fall den goda smaken att skriva

”Smak: Rödbeta, Granatäpple, Ingefära”.

Och ja, den smakar rödbeta trots endast 10 % rödbetsjuice och 73 % äpplejuice.

 

 

 • Reply
  Tina
  10 juni, 2017 at 08:17

  Jag brukar mixa ner en rödbeta i min smoothie varje dag, tillsammans med apelsin, banan, äpple, päron och citron. Nyttigt och jättegott!

 • Reply
  Gustav Erikson
  3 juli, 2017 at 14:51

  Kul med en ny blogg i egen regi.

  Det är ju himla underligt att det är just nitratet som har blivit så nyttigt helt plötsligt när nitrit har varit bespottat under alla dessa år och att rödbeta framställs som att öka syreupptagningen när nitritet sägs vara farligt för att det sänker syreupptagningsförmågan – man kan ju undra vad som gäller.

  Vidare så är det nog så att livsmedelsverket skulle kunna ha synpunkter på rangordningen men det är ju heller inte ingrediensförteckningen så det har väl hittat ett kryphål.

Leave a Reply