Förpackningar Granskning

Svårtömd förpackning- skärpning ACO!

25 juli, 2017

En god vän har hudproblem och måste smörja sig med ACOs hudsalva morgon och kväll. När han inte kan pumpa ut något mer finns det ändå massor av hudkräm kvar i burken. I dag öppnade jag behållaren, det gick lätt, och fann dryga decilitern kvar på botten.

ACO Hud, hur kan det komma sig att ni inte kan konstruera en pump som får ut det mesta?

Varför? Jag bara undrar. Min flaska med rengöringskräm med pump blir så gott som tom, så det borde inte vara så förbannat svårt.

Att stå och gräva ut resten av Canoderm med en sked är kladdigt och förefaller helt onödigt. Hoppas det finns en riktigt bra förklaring. Min vän får hudkrämen på recept så den kostar både honom och oss skattebetalare pengar, förutom att den oförbrukade krämen kostar miljön multum.

Tacksam för svar.

 

 • Reply
  Louise Ungerth
  2 augusti, 2017 at 10:01

  Hej Louise!
  Tack för att du kontaktat oss angående kräm som är kvar i pumpflaskan! Vi förstår att det inte känns bra när man inte får ut all kräm ur flaskan – varken ur miljö- eller kostnadssynpunkt.

  Vid användning av Canoderm enligt rekommendation skall krämen användas två gånger om dagen och oftast över hela kroppen. Det krävs därför en stor förpackning. ACO Hud tillverkar ett hundratal olika krämer. Av våra krämer är Canoderm kräm den som är svårast att pumpa rent tekniskt sett. Det är en väldigt tjock kräm som i sin konsistens är vidhäftande, dvs den klistrar sig nästan fast på insidan av förpackningen. Detta kräver en stark pump. Pumpmekanismen är sådan att krämen sugs upp i röret och trycks ut av en platta som ligger ovanpå krämen. Pumpen suger från botten av flaskan och plattan skrapar krämen från väggarna för att få med så mycket som möjligt. När plattan når så långt ned den kan är det någon mm kvar till botten. Pumpen klarar i det utrymmet tyvärr inte att suga in krämen ända från kanterna. För att säkerställa att konsumenten får de 500 g som det står på förpackningen så överfylls flaskan med 30-40 g kräm extra. Våra interna tester visar att det är ca 38 g kvar i flaskan när pumpen inte längre klarar att pumpa krämen.

  Så varför har vi då en sådan förpackning, som har kräm kvar och därför inte känns bra ur miljö- och kostnadssynpunkt för konsumenter? Canoderm kräm finns också i tub. En stor tub blir tung att hantera för den som skall behandla sig flera gånger om dagen, varje dag. Efter önskemål från konsumenter så utvecklade vi därför en pumpflaska. Flaskan går att återvinna, och det finns en refill av Canoderm till vilken konsumenten har möjlighet att flytta över pumpen. Vi uppskattar att din vän tar tillvara på all kräm genom att ta ur det sista ur flaskan med en sked då vi inte heller vill att vår fina produkt ska kasseras. För att förse konsumenten med en användarvänlig pumpflaska är det tyvärr i dagsläget ofrånkomligt att det blir kvar en rest i flaskan. Vi utvecklar ständigt våra förpackningar och vi fortsätter vårt arbete att optimera pumpflaskan för Canoderm.
  Till detta ska läggas att Canoderm är ett läkemedel och omfattas av speciella regler när det gäller förpackningar.

  Hör gärna av dig om du har fler frågor!

  Med vänlig hälsning,

  Stefan Boström
  Customer Relations Specialist
  Omega Pharma Nordic

 • Reply
  Louise Ungerth
  2 augusti, 2017 at 10:04

  Tack för bra svar. Jag kollar återigen när nästa flaska är slut. Flaskan jag skriver om är på 500 gram och det var 95 gram kvar i förpackningen. Ett gott tips är att på bipacksedeln uppmana användarna att ta loss locket och gräva ut resten för att det är svårt att pumpa ut allt av tekniska skäl. Förpackningen är lättöppnad men det ser man nog inte i första taget.
  Hälsningar Louise

 • Reply
  Karin
  28 augusti, 2017 at 01:33

  Det går att tillverka pumpar för kräm som är användarvänlig och som tömmer! Blev förvånad när jag i kväll öppnade en förpackning Footmender (footmender.se) som verkade slut för att ta ut resterna – förpackningen var helt tom, inte en krämrest någonstans!
  Dom skriver på sin hemsida att eftersom förpackningen är lufttom så behövs inte heller konserveringsmedel. Kan det bli bättre?

  • Reply
   Louise Ungerth
   29 augusti, 2017 at 10:05

   Karin: Tack för tips. Jag jobbar vidare med frågan. Det kan ju handla om krämens vidhäftningsförmåga, att vissa krämer inte klarar footmenders pump.Kollar upp!

 • Reply
  Korkade förpackningar och en nakenchock – Louise Ungerth
  2 oktober, 2017 at 06:59

  […] Kan inte släppa att nästan 20 procent av krämen är kvar i ACOs hudkräm Canoderm när man har gj… Svårtömda förpackningar är ett onödigt gissel- för plånboken och för miljön. […]

Leave a Reply