Hälsa Marknadsföring Mat & Livsmedel

Varningsljus på maten- varför inte?

1 augusti, 2017

Flera stora internationella livsmedelsindustrier som Coca-Cola, Mondelez, Unilever och PepsiCo vill införa trafikljusmärkning på livsmedelsförpackningarna.  ”Traffic light system” kallas märkningen som infördes i Storbritannien för flera år sedan. Märkningen innebär rött ljus för näringsämnen som finns i ohälsosam mängd i livsmedlet( läs socker, fett, mättat fett, kalorier), gult om det är sisådär, och grönt när det är okej.

Bra eller dålig idé? Det beror på.

I dagens Testfakta kritiserar Sveriges Konsumenter  förslaget. Halten näringsämnen i trafikljusmärkningen ska baseras på  portionsstorlek, och inte 100 gram livsmedel som är obligatoriskt i näringsdeklarationen. En portion chips är beräknad till  30 gram till exempel. För lite tycks Sveriges Konsumenter tycka. Vi äter mer än så. Risk för manipulation.

Ja , visst finns risk för manipulation. Trafikljusmärkningen på den engelska pizzan här ovan kan man  fundera över. Portionsstorlek är en halv pizza, men man äter väl oftast en hel? Det borde blinka så gott som helrött!

Kunde inte låta bli att kolla hur stor en chipsportion om 30 gram är. Det är den portionsstorlek som företagen har tänkt sig.  Så här fullt blir ett 12 cm högt glas. Ganska mycket, inte sant? I och för sig inte potatischips utan Estrellas linschips som jag råkade ha hemma. Urgoda för övrigt, fast alldeles för salta.

Fyra bitar choklad, 30 gram som står omnämnt i Testfaktas artikel handlar om fyra stora bitar av en stor chokladkaka om 200 gram. För liten portionsstorlek? Manipulation? Njä, knappast i detta fallet.

Trafikljusen ska inte vara en hälsomärkning utan en märkning som ska hjälpa oss att med en hastig blick  få en uppfattning om en portion av livsmedlet är okej eller ej. Om det är för mycket kalorier, socker, fett och salt i maten och hur det är med fiberinnehållet.

Jag har förespråkat trafikljusmärkning tidigare, inte minst för att jag varit mycket negativ till GDA-märkningen. GDA- märkningen som i dag finns på företagens produkter är superkorkad. Ingen läser och ingen begriper som inte har en magisterexamen i nutrition. Det vågar jag faktiskt påstå utan att ha någon studie att luta mig emot. Det enda som är bra med den är kaloriinnehållet på framsidan av förpackningen. Trafikljus i stället? Ja, varför inte.

Kan vi inte vara lite pragmatiska för en gång skull och helt enkelt låta företagen pröva märkningen i  två år och sedan göra en ordentlig utvärdering. Tycker vi konsumenter att trafikljusmärkningen har varit till nytta och fått oss att äta bättre eller ej? Har den hjälpt oss begripa hur stor en portion bör vara? Har trafikljusen stött oss i att inte vräka i oss mer än just en vettig portion?

Vi kan väl pröva. Antingen så får väl nyckelhålsmärkningen reformeras i grunden, med nytt namn och ny logga med engagerade influencers som marknadsför nyckelhålsmaten och gör det coolt och häftigt och det rätta att välja om man vill ha en stark och frisk kropp och minska risken för sjukdom  – eller så kan vi pröva något nytt och se hur det går. Vad har vi att förlora?

OBS Trafikljuset är tänkt som ett komplement till nyckelhålet, inte ersätta det. Och givetvis ska näringsdeklarationen om 100 gram också vara kvar på förpackningarna. Det är det lag på.

 • Reply
  Ny livsmedelsmärkning får kritik – hur stor är en portion!? | Gottoleva
  1 augusti, 2017 at 20:09

  […] Här är en annan syn på saken. […]

 • Reply
  Ed
  3 augusti, 2017 at 21:39

  Som besvärlig LCHF-are noterar jag att mängden ”carbs” inte står med i exemplet på en halv pizza ovan ; )

 • Reply
  Louise Ungerth
  4 augusti, 2017 at 12:17

  Nej, där nämns bara sockret. Men det finns ju fullständig näringsdeklaration på alla förpackningar, så där kan man ju läsa.

 • Reply
  Hälsoorganisation uppmanar- sätt varningsljus maten! – Louise Ungerth
  10 augusti, 2017 at 15:01

  […] Trafikljusen ger konsumenterna en snabb uppfattning om livsmedlens näringsvärde.  […]

 • Reply
  Varningsljus på hela matinköpet? – Louise Ungerth
  11 augusti, 2017 at 08:54

  […] ta fram ett verktyg som kan skanna av hela ens matvaruinköp och sätta trafikljus, så kallade ”traffic light labelling” på kvittot. Detta för att hjälpa brittiska konsumenter att få en uppfattning hur mycket […]

 • Reply
  Kajsa Asp Jonson
  11 augusti, 2017 at 12:06

  Bara det faktum att 1 portion är 1/2 pizza tycker jag är vilseledande. Om man skulle ange värdena på en hel pizza går väl alla siffrorna upp på rött…
  Varför inte satsa på halva storleken då istället? Så det blir tydligt hur mkt det är tänkt att man ska äta…😏

  • Reply
   Louise Ungerth
   11 augusti, 2017 at 12:14

   Kajsa: Håller helt med.Pizzan är helt klart vilseledande. Hade en lite sjuåring på middag igår. Hon åt själv upp 80 proc av en pizza om 950 kcal.

 • Reply
  Kajsa Asp Jonson
  11 augusti, 2017 at 12:47

  I min familj klämmer alla utom jag i sig en hel pizza.

Leave a Reply