Djur, Miljö & Klimat Förpackningar

Bästa bärkassen- ut med plast-och papperskassen!

15 september, 2017

Allt fler butiker rapporterar att deras kunder säger nej tack till en plastkasse när de handlar. Nu senast Apoteket Hjärtat som meddelar att efterfrågan på deras plastpåsar har gått ner med 40 procent sedan butikerna tar betalt och enligt lag är tvungna att informera om plastpåsars miljöpåverkan. Kedjorna MQ och Joy har lyckats ännu bättre. Där har plastkassarna minskat med 50 – 60 procent.

Vilken är då den bästa bärkassen att alltid ha med sig i fickan, väskan eller portföljen?

Ja, inte är det tygkassen som många butiker nu har tagit fram till försäljning. Den är skrymmande och bökig att bära med sig och ha till hands och oftast gjord av bomull som kräver mycket vatten, gödsel och kemikalier.

En bomullskasse måste användas upptill 400 gånger för att miljöpåverkan ska motsvara den från en plastkasse av återvunnen plast. Vem gör det?

Själv har jag säkert femton bomullskassar som jag har fått från olika håll som hänger i garderoben, oanvända. Inte alls miljövänligt.

Papperskassar är förstås heller ingen hit miljömässigt. Så det bästa är att ta med sig en egen, och då gäller det att den är lätt att bära med sig. Annars blir det inte av.

Bäst är en ihopvikningsbar kasse, tillräckligt liten och behändig att alltid ha med sig. Varför säljs inte sådana i fler svenska butiker i dag? Tips: IKEA har en hyfsat bra och väldigt billig.

 • Reply
  HelenaI
  17 september, 2017 at 17:16

  Har hittat bra kassar på webbsajt.se, de heter bag4use. ABOB-kassar köpte jag förr, men de verkar inte finnas mer. Tygkassar är inte kul !

 • Reply
  Louise Ungerth
  17 september, 2017 at 18:35

  Tack för tips!

 • Reply
  Karin
  10 december, 2017 at 18:50

  Nu har coop en polyesterkasse mn kan köpa för poäng (motsvarande 15 kronor) Hurra!

  När det gäller vilken kasse som är mest miljövänlig skulle jag säga – den man redan har. Så använd upp alla bomullkassar men köp inga nya. Användaas 400 gånger? Det har nog våra gjort och än är de inte slut De flesta är från 70-90-talet. Fördelen är att många har långa handtag så man kan ha dem på axeln vilket är ne fördel när man har en bit till afären

Leave a Reply