Granskning Mat & Livsmedel

Missuppfattning om frukt- och gröntkonsumtion

23 oktober, 2017

Många tror att att vi äter mindre frukt- och grönsaker än tidigare generationer och väldigt mycket mer socker. Bland annat står det att läsa i Henrik Ennarts intressanta artiklar om mat och psykisk hälsa i Svenska Dagbladet.

Det må ha bäring på resten av världen. I USA till exempel har frukt -och gröntkonsumtionen minskat,  men i Sverige har den ökat rejält.

Jordbruksverket: ”Sedan år 1980 har konsumtionen av färska köksväxter mer än fördubblats till 47 kg per person och år. 

Konsumtionen av rotfrukter har utvecklats på liknande sätt och låg år 2015 på 13 kg per person. Inom området frukt och bär har den största konsumtionsförändringen skett för bananer, meloner och övriga frukter, som sedan år 1980 har ökat från 9 till 27 kg per person.”

Till detta ska läggas alla frysta grönsaker.

Sockerkonsumtionen, om än för hög, ligger ungefär stilla. Förr köpte vi socker och använde i matlagning, vi saftade och syltade och bakade så det stod härliga till. Och vi drack saft. I dag köper vi livsmedel som i sig själva innehåller mycket socker. Sockerkonsumtionen är ungefär 40 kg per person och år och har legat där sedan 50-talet. Detta inkluderar även glukos- och fruktossirap. Den hittar du ofta i glass och godis.

Vi bör äta ännu mer grönsaker och mycket mindre socker, men rätt ska vara rätt.

 

 

 • Reply
  Anna Blücher
  24 oktober, 2017 at 11:04

  HEJA Louise! Vi får alla hjälpa till att få korrekt information. DELA på FB!
  Såklart är det INTE bra med massor med tillsatt socker – det är känt sen länge! Godis, glass, läsk konditorivaror, sockrade frukostflingor och sötad yoghurt. Men det finns INTE massor med socker i ”färdigmat”.
  Henriks artiklar i SvD luktar verkligen reklam för hans nya bok. Brrr

  • Reply
   Louise Ungerth
   25 oktober, 2017 at 09:16

   Anna,Ja visst är det reklam för Henriks bok, men tycker att artiklarna i SvD är mycket intressanta.

Leave a Reply