Djur, Miljö & Klimat Matsvinn Okategoriserade

Innovera mera för mindre matsvinn!

4 december, 2017

Nu hoppas jag på mer innovation, produktutveckling och förädling för att ta tillvara på mat och ingredienser som inte äts upp. Här är några exempel

Regrained här ovan är ett kul företag som förädlar dranken från öltillverkning till riktigt goda energibars. Smakade en sådan häromdagen på KSLAs seminarium cirkulär ekonomi och sidoströmmar. I Sverige går dranken till grisföda, än så länge.

Idén sprider sig. Nu brygger även bryggeriet Jawbrew öl av bröd. En efterföljare till Toast som var först med att göra öl av överblivet bröd av de ändar och kanter som inte tas tillvara när man gör smörgåsar till butiker och caféer.

 

Det kommer ny teknik som gör att maten håller sig längre. Här är ett pulver som har utvecklats av  startupföretaget Apeelsciences för att hålla frukt och bär fräscha längre, enligt National Geographic. Kolla hur de obehandlade jämfört med de behandlade bären ser ut efter nio dagar. Smart. Mer sån’t!

 

Den svarta soldatflugan börjar bli poppis. Larverna lever på matavfall eller gödsel. Larverna samlas in, torkas och mals ner till höns- och fiskfoder. Av 100 kg matavfall blir det 10 kg foder och 60 kg gödning enligt SLU .Brittiska företaget Entomics gillar också soldatflugan. Forskning pågår. Bild Muhammad Mahdi Karim

 

Äntligen! Företaget LiquiGlide har utvecklat en beläggning som gör att ketchupen och annat kletigt rinner ur flaskor och burkar lätt som en plätt. Nu utvecklas materialet för att rengöra stora tankar med målarfärg och annat. Verkar lovande och är efterlängtat. 

 

Inte speciellt hållbart men påhittigt. Enligt företaget Asarasi använder lönnproducenter endast 3% av saven som samlas in till lönnsirap och andra produkter.  97 procent av saven är rent ”trädvatten” som inte används och kasseras. Nu säljs lönnvattnet som ett alternativ till buteljerat vatten. Nja… kranvatten är bäst. Åtminstone i Sverige 🙂

 • Reply
  Carina Lagerstedt Nilsson
  5 december, 2017 at 12:05

  Bra tips det där om Regrained 🙂 Läste innehållsförteckningen och såg att de innehåller xantangummi. Men ett plus för att nästan alla ingredienser annars är ekologiska. Sen skulle jag nog inte vilja ha mer ”coatings” faktiskt – varken i flaskor eller på frukt. Köper hellre mat utan sådant, för hur det än är så måste dessa ämnen också tillverkas. Ser att de skriver att det handlar om bl a lipider som ju är beståndsdelar av oljor, vilket de också berättar att ursprungsmaterialet är. Men ändå liksom… Det handlar ändå om en produktionsprocess som måste till och hur ser den ut? Det får vi konsumenter inte veta eftersom den är patenterad. Verkligen påhittigt det där med lönnvatten 🙂 På ett sätt ändå bra, för man slipper ju läkemedelsrester och annat som florerar i kranvatten (t ex i USA där vattnet är fluoriderat).

  • Reply
   Louise Ungerth
   5 december, 2017 at 14:57

   Carina:Tack för synpunkter! Men om coatingen kan rädda mat så ger nog tillverkningsprocessen ett minimum av miljöbelastning om man jämför med alla resurser som har gått åt till att producera maten, som sedan förfars till ingen nytta. Så tänker jag.

Leave a Reply