Co-op East of England, inte svenska Coop, säljer mat i butikerna med utgången bäst före datum väldigt billigt, för lite drygt en krona, 10 pence per förpackning. Mest handlar det om konserver och torkad frukt men också ris, pasta, konfektyr och kakor. Så jättebra!

Det här är inget man tjänar pengar på säger vdn för Co-op East of England, men det är ett vettigt sätt att minska matsvinnet. Maten har försvunnit på ett kick i de fjorton butiker som först fick pröva på att sälja den superbilliga maten. 50 000 förpackningar fullt ätbar mat årligen räknar företaget med att rädda på detta sätt. Mat som har passerat bäst- före datum får nämligen inte doneras till välgörenhet som annars hade varit alternativet.

Samtidigt med detta lanseras kampanjen ”The Co-op Guide to Dating” med slogans som ”Don’t be a binner (slaskhink), have it for dinner!’” och ”It’s not nice to get dumped’”.

Liknande initiativ, att se till att ”gammal” mat blir uppäten, finns också i Stockholm genom Matmissionen. Organisationen säljer mat som håller på eller har gått ut i datum extremt billigt till behövande, och något lite dyrare till oss som har pengar. Maten är förstås god och fräsch. Heja!