Information via radion var en av de enskilt viktigaste åtgärderna när orkanen Hayan drog in över Filippinerna 2013 och drabbande över en halv miljon människor med förödelse och död i staden Tacoblan. En trygg radioröst blev livlinan som gav råd, mod och hopp i en alldeles ohygglig tid.

Elen, telefonnätet och internet slogs ut i många veckor. En radiostation kom igång dag fem efter katastrofen. Radiosändningarna gav trygghet med information om var det fanns tankställen för vatten, var man kunde ställa sig i kö för att ladda mobiltelefonen, eller råd om hur ta hand om skadade och döda människor man träffade på längs vägarna. Och det spelades musik, glada poplåtar som Abbas var speciellt populära under denna mycket traumatiska tid.

Det lärde jag mig i lördags när jag lyssnade på medicine doktor Karin Hugelius utmärkta föreläsning som gavs i samband med professorsinstallation och doktorspromovering vid Örebro Universitet.

Om el och internet slås ut i Stockholm, en inte alls otänkbar situation, vad gör jag då?

Radion har jag numera i mobiltelefonen som via internet och blutooth kopplas till högtalare som laddas med elström.

Jag har inte en enda batteridriven radio kvar i mitt hus. Och jag är säkert inte ensam. Hur korkat är inte det?

Kollar runt på Elgiganten och förväntar mig att hyllorna ska vara tömda på denna gammalmodighet. Men nej, faktiskt står där en hel rad med batteridrivna radioapparater. Så bra.

Däremot finns det bara en enda vanlig telefon. En Doro för synsvaga. Intressant.