Det stämmer alltså inte att mycket mat fraktas med flyg. Läs mitt förra inlägg. Här är lite mer fakta.

Ekologiska druvor fraktas med flyg i december från Egypten och från Sydafrika i april och maj. Det är i början av vindruvesäsongen och tillgången på ekologiska druvor är låg. Konventionella druvor går inte med flyg.

Just i början och slutet av odlingssäsongerna sker en del flygtransporter av frukt och grönsaker från fjärran länder. När grödorna har växt till, kvantiteterna ökar och kan skeppas i fulla containrar blir det båtfrakt. Trädmogen mango, en speciellt lyxig och god variant, går dock alltid med flyg.

Ananas och melon går inte med flyg, om någon undrar.

Är nu flygfrakt av lite livsmedel så mycket att ojja sig över? Nä, kanske inte. Transporten sker ju för det mesta i passagerarplanens lastutrymme.  Och i alla fall inte i jämförelse med en semesterresa till Costa Rica.

Men ändå, måste vi fylla butikshyllorna till bredden när säsongen knappt har börjat? Kan vi inte vänta? Knappt mogna produkter är ju inte ens speciellt goda.

Och Papaya är aldrig god om ni frågar mig. Såvida man inte pressar lite lime över. Lime går för övrigt med flyg om den kommer från Brasilien fick jag just veta.