I dag varnar Livsmedelsverket för botulinumbakterier i maten. Detta i samband med att Testfakta publicerar en test av åtta vakuumförpackare. En hushållsmaskin som förlänger hållbarheten på mat rejält. Det viktigaste rådet Livsmedelsverket ger, är att förvara maten i + 4 grader i kylskåpet.

Av de konsumenter som känner till sin kylskåpstemperatur har cirka hälften betydligt varmare än så i sina kylskåp och många butiker, dock allt färre, har varmare än fyra grader i sina kylar.

Varför då tro? När alla är överens om att en kall kylkedja, hela vägen från industri och butik till hemmens kylskåp är det bästa för maten.

Optimal temperatur för de flesta livsmedel, dock ej alla, är fyra grader eller till och med lägre. Då håller sig maten fräsch betydligt längre, hållbarheten ökar och så gott som alla bakterier håller sig lugna.

Varför står det då på de flesta livsmedelsförpackningar i Sverige att maten ska förvaras i max + åtta grader, undantaget kött och fisk?

Det handlar om pur feghet.

Regeringen, både denna och tidigare alliansregering, har gått ut och lovat att förenkla reglerna  för livsmedels- och andra företag. Och det är utmärkt. Men nu är politikerna så in i nordens fega att dra på sig kritik om de inför en ny regel, pekar med hela handen och lagstiftar om att mat ska förvaras i optimal temperatur för varje livsmedel med tanke på bakterietillväxt och hållbarhet. Och optimal temperatur  är sannerligen inte + åtta grader som av tradition är den temperatur som livsmedelsbranschen har kommit överens om.

En frivillig överenskommelse av branschen om sänkt temperatur i stället för lagstiftning hade varit önskvärd. Industrin är positiv, men men butikskedjorna stretar emot, så det är ingen framkomlig väg.

Så det handlar om feghet helt enkelt från regeringens och politikernas sida. Och det är allvarligt. Att underlåta att göra något bra trots att allt förnuft säger vad som måste göras.

Lagstifta nu!

Ge dem i livsmedelsbranschen som fortfarande har en sunkig temperatur på livsmedlen de säljer till oss, tid att ställa om och investera i bättre kylar. Och det behövs sannerligen på många ställen. Och gå samtidigt ut i en bred kampanj till allmänheten att kolla temperaturen i sina kylskåp. och sänka den om den är för hög.

Då kan bäst före datum förlängas, vi får fräschare varor, kan sänka salthalt och tillsatser i många livsmedel och matsvinnet minskar. Vi sparar pengar och miljö i hela livsmedelskedjan, från jord- till bord.

Gör det bara. Ynkryggar!

Kanske finns det månne något parti som vågar göra denna fråga till sin, nu när valhetsen stundar?

——–

PS Botulinumbakterier är inget jag är rädd för och det irriterar mig att Livsmedelsverket ständigt skräms för denna bakterie. Det är en elak en, men med 30 fall i Sverige sedan 1969 är det inget man behöver ligga sömnlös över som medborgare. Och myndigheten kan ju morska upp sig och själva förorda lagstiftning- inte sant?