Arkiv Djur, Miljö & Klimat Hushållsekonomi Matsvinn

Vi slänger 300 miljoner liter kaffe varje år – Update matsvinn sommaren 2020

9 augusti, 2020

Var tredje kopp kaffe som bryggs hemma hälls ut. Det motsvarar 300 miljoner liter kaffe varje år, plus allt kaffe som slängs av restauranger och caféer. Det vill Löfbergs råda bot på och ger fakta och tips på hur man kan ta vara på #helakoppen. Riktigt bra initiativ!

Tro’t eller ej. Nu har Sveriges regering äntligen satt ner foten och vi har fått ett nationellt mål för hur mycket matsvinnet ska minska. Dels ska det sammantagna livsmedelsavfallet minska med minst 20 viktprocent per capita från 2020 till 2025, dels ska andelen av livsmedelsproduktionen som når butik och konsument öka till 2025.

Crumbs loafy lager– “Tillsammans mot brödsvinn, en smula i taget”. Så marknadsförs ölet som görs på överblivet bröd. – Att producera öl räcker inte för att minska det enorma brödsvinnet. Brödbranschen måste byta affärssystem säger Niclas Tunebro, en av grundarna. Men med ölet sätter vi fokus på att tonvis med bröd svinnas varje år i hushållen och livsmedelskedjan. Det vill vi uppmärksamma och göra något åt.
Här kan du köpa ölet. Det är gott!

Hushållen har minskat sitt matsvinn under coronapandemin. Det visar en stor konsumentundersökning från Livsmedelsföretagen. 36 procent svarar att de planerar sina livsmedelsköp i större utsträckning än tidigare och en fjärdedel säger att de har minskat sitt matsvinn till följd av att de tar tillvara maten på ett bättre sätt. Läs mer här.

Tack till Skaraborgstidningen för bilden. Så här ska färgen vara.

Heja Fazer! I stället för att låta åtta ton misslyckade frukostflingor gå till djurfoder skänktes de bleksiktiga havreringarna till Matsmart som sålde dem vidare för en billig peng berättar Skaraborgstidningen.

Maten blir allt billigare och matsvinnet ökar. Det är ett ohållbart hot mot svenska bönders möjlighet att införa miljö- och klimatförbättrande åtgärder. Det menar LRFs ordförande Palle Borgström och Lantmännens ordförande Per Lindahl i en debattartikel i Aftonbladet.

INTERNATIONELLT

Meat in a Net Zero world. 38 företag och organisationer i UK som på olika sätt hanterar kött har kommit överens om att halvera köttsvinnet. Syftet är att öka produktiviteten, förhindra avskogningen och minska klimatutsläppen från köttproduktionen. 380 tusen ton kött till ett värde av 30 miljarder kronor och som genererar 4 miljoner ton CO2 går till spillo varje år i Storbritannien. När får vi se ett liknande initiativ i Sverige? Även här är det många djur som slaktas i onödan…

Att bli ett “Amazon of Food Over Supply” och minska matsvinnet genom AI. Det är målsättningen för startupföretaget SPRK global, en av åtta vinnare av den jättestora tävlingen “The Extreme Tech Challenge” berättar Forbes. Läs också om Genecis som konverterar matavfall till plast.

3,1 miljoner glas mjölk hälls ut i vasken varje dag i UK. Det beror bland annat på att hälften av engelsmännen har för varmt i sina kylskåp menar Wrap och satsar på en kampanj för att få britterna att sänka temperaturen i kylskåpen. Så klokt. Vill ha samma kampanj i Sverige. Nu! Riktad till både hushållen och livsmedelsbranschen.

Här kan du läsa senaste nyhetsbrevet från EUs “Platform for food losses and waste”

Slut för denna gång. Fler updates här.    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.