Återvinning

2 miljarder kuvert bränns upp i onödan

1 juni, 2017

Fjorton kuvert är helgens skörd efter jag har betalat räkningar och sprättat upp kuvert med försäkringsbesked och annat. Alla kuvert måste sorteras som brännbart.  Fint papper av hög kvalitet eldas upp helt enkelt och får inte gå som returpapper till pappersåtervinning.

Varför kan man fråga sig.

Det handlar dels om att kuvert inte räknas som en förpackning enligt någon EU förordning och således behöver inte tillverkarna betala in någon avgift som bekostar insamlingen. Det handlar dels om att kuvert kan ha ett lim som ställer till det i pappersbruken som återvinner pappret. Svanenmärkta kuvert har vattenbaserat lim som fungerar bra. Hälften av mina kuvert var Svanenmärkta.

Varför åläggs inte alla kuverttillverkare att bara använda vattenbaserat lim?

Varför åläggs inte kuverttillverkare att betala in avgifter till FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen, för lätt samla in det fina pappret och återvinna det?

Efter några samtal till Papperskretsen, till Svanen och till några pappersbruk begriper jag att inget står i vägen för detta.

Sverige enskilt kan besluta att kuvert i Sverige ska samlas in och återvinnas och att kuverttillverkarna ska betala en avgift för detta. Och Sverige kan besluta att brev endast får distribueras i kuvert som har lim som funkar i pappersåtervinningen.  Det skickas 2,2 miljarder brev ( 2017) enligt svensk statistik. Säg att 2 miljarder av dem är vanliga kuvert och inte jiffypåsar eller annat.

Två miljarder kuvert bränns upp varje år. Så kan vi inte ha det.

Ska tala med Miljödepartementet och Naturvårdsverket. Nu måste de måste agera. Återkommer i frågan.

 • Reply
  Britta Ahlström
  5 januari, 2019 at 14:07

  Hej!
  Har du kommit nån vart i detta? Undrar ofta och stör mig över att kuverten fyller soppåsen.

  Vänliga hälsningar
  Britta Ahlström

  • Reply
   Louise Ungerth
   1 februari, 2019 at 11:15

   Britta: Nej tyvärr, men ska ta nya tag. I januari fick jag 32 kuvert. 13 svanenmärkta, d v s med vattenlösligt lim som går att återvinna utan problem och 19 “vanliga” kuvert.

   • Reply
    Britta Ahlström
    12 juli, 2019 at 19:22

    Hej igen
    Har du något bra tips på vart jag kan höra av mig för att också trycka på? Blir så provocerad av detta. Limproblematiken måste ju vara nys för ingen ska få mig att tro att alla förpackningar (som samlas in och återvinns) har bättre lim än kuverten.
    Mvh
    Britta
    PS. Hade glömt att jag varit här och kommenterat förut när jag nu än en gång googlade på kuvert och återvinning och hamnade på samma ställe. 🙂

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.