Återvinning

2 miljarder kuvert bränns upp i onödan

1 juni, 2017

Fjorton kuvert är helgens skörd efter jag har betalat räkningar och sprättat upp kuvert med försäkringsbesked och annat. Alla kuvert måste sorteras som brännbart.  Fint papper av hög kvalitet eldas upp helt enkelt och får inte gå som returpapper till pappersåtervinning.

Varför kan man fråga sig.

Det handlar dels om att kuvert inte räknas som en förpackning enligt någon EU förordning och således behöver inte tillverkarna betala in någon avgift som bekostar insamlingen. Det handlar dels om att kuvert kan ha ett lim som ställer till det i pappersbruken som återvinner pappret. Svanenmärkta kuvert har vattenbaserat lim som fungerar bra. Hälften av mina kuvert var Svanenmärkta.

Varför åläggs inte alla kuverttillverkare att bara använda vattenbaserat lim?

Varför åläggs inte kuverttillverkare att betala in avgifter till FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen, för lätt samla in det fina pappret och återvinna det?

Efter några samtal till Papperskretsen, till Svanen och till några pappersbruk begriper jag att inget står i vägen för detta.

Sverige enskilt kan besluta att kuvert i Sverige ska samlas in och återvinnas och att kuverttillverkarna ska betala en avgift för detta. Och Sverige kan besluta att brev endast får distribueras i kuvert som har lim som funkar i pappersåtervinningen.  Det skickas 2,2 miljarder brev ( 2017) enligt svensk statistik. Säg att 2 miljarder av dem är vanliga kuvert och inte jiffypåsar eller annat.

Två miljarder kuvert bränns upp varje år. Så kan vi inte ha det.

Ska tala med Miljödepartementet och Naturvårdsverket. Nu måste de måste agera. Återkommer i frågan.

 • Reply
  Britta Ahlström
  5 januari, 2019 at 14:07

  Hej!
  Har du kommit nån vart i detta? Undrar ofta och stör mig över att kuverten fyller soppåsen.

  Vänliga hälsningar
  Britta Ahlström

  • Reply
   Louise Ungerth
   1 februari, 2019 at 11:15

   Britta: Nej tyvärr, men ska ta nya tag. I januari fick jag 32 kuvert. 13 svanenmärkta, d v s med vattenlösligt lim som går att återvinna utan problem och 19 “vanliga” kuvert.

   • Reply
    Britta Ahlström
    12 juli, 2019 at 19:22

    Hej igen
    Har du något bra tips på vart jag kan höra av mig för att också trycka på? Blir så provocerad av detta. Limproblematiken måste ju vara nys för ingen ska få mig att tro att alla förpackningar (som samlas in och återvinns) har bättre lim än kuverten.
    Mvh
    Britta
    PS. Hade glömt att jag varit här och kommenterat förut när jag nu än en gång googlade på kuvert och återvinning och hamnade på samma ställe. 🙂

   • Reply
    Magnus Axelsson
    14 oktober, 2019 at 08:53

    va bra att någon reagerar och agerar på kuvertsorteringen, känns konstigt att sortera allt förutom kuvert! det där med limmet måste väl gå att lösa? har det även att göra med själva “fönstret” i fönsterkuvert? kan jag lägga svanen märkta kuvert i återvinningen för förpackningar? kanske har kuvertindustrin gett upp om man ser att det inte kommer att skickas kuvert framöver utan allt går via mail?
    kämpa på. Läge att starta ett uppror där vi samlar ihop alla kuvert under ett år som sedan lämnas till ansvarig myndighet…
    mvh
    magnus

 • Reply
  Anna Fredriksson
  21 mars, 2020 at 20:30

  Tack för ditt engagemang! Vi tycker också att det här är helt obegripligt. Det är lätt att man blir rebellisk. Mvh Anna

  • Reply
   Louise Ungerth
   21 mars, 2020 at 21:01

   Hej alla
   Nu när det är lite lugnt ska jag ta i frågan igen. Tar en enorm tid att grotta i denna fråga, konstigt nog. Ingen vet något verkar det som… Återkommer!

 • Reply
  Hans
  26 mars, 2020 at 11:28

  E-faktura, autogiro och brev via Kivra har du funderat på det?

  • Reply
   Louise Ungerth
   26 mars, 2020 at 18:33

   Ja, jag har Kivra,och mina brevförsändelser har minskat, dock ej min mans som inte är så digitgal. Självklart kommer många brev/kuvert att försvinna, men trots allt är det 2 miljarder kuvert som cirkulerar i dag och dem är det väl idé att göra något åt? Eller?

 • Reply
  Åsa
  14 oktober, 2020 at 15:04

  Tips! Klipp bort de delar av kuvertet som har lim och använd resterande papper som kom ihåg lappar och lägg lapparna sedan till pappersåtervinningen. Detta för att minska avfallet som ska förbrännas.
  Detsamma gäller postitlapparna klipp bort klisterdelen osv.
  Du spar pengar och gör något för miljön.
  De kommer fortsätta sälja postitlapparna så länge de kan tjäna pengar på de.
  Använd gammal komihåg tavla och nålar istället.
  Någon annan med kreativa förslag.
  Lagar och myndigheter är tröga.
  Vi kan göra mycket själva.
  Återanvänd plastpåsar skölja ur även alla andra förpackningar som det tex varit jordnötter i godis m.m så slipper du köpa 123Liters plastpåsar. Flera tips från någon?

  • Reply
   Louise Ungerth
   14 oktober, 2020 at 15:43

   Åsa: Tack för bra tips, men visst skulle det vara enklare om kuverten kunde gå i pappersåtervinningen och bli nytt papper?

 • Reply
  Jens
  1 november, 2020 at 09:42

  Tack Louise för att du kollar detta, retar mig med!
  Ang icke-miljömärkta kuvert så får jag väl fortsätta att slänga dem i sopförbränning – det blir ju inte mycket kvar om man försöker riva bort alla limmade kanter.
  Frågan är om jag sålunda rebelliskt kan/bör slänga t.ex hela Svanenmärkta kuvert i pappåtervinningen? De får ju inte innehålla några PVC-material och limmet är ju sålunda ok. Eller bör jag först riva ut fönstret?

  Hälsar,
  Jens

  • Reply
   Louise Ungerth
   1 november, 2020 at 16:21

   Jens: Ja fönstret bör rivas ut och är det inte självhäftande kuvert/lim så är det ju okej. Men hur ser man det? De flesta kuvert jag får nu för tiden är från banken och ideella föreningar som vill ha stödpengar. Antar att de inte står och slickar dem “för hand”. Ska ta tag i den här hopplösa frågan igen…

 • Reply
  Merta Hillgren
  20 januari, 2021 at 11:34

  Bra skrivet Åsa, det där ska jag ta fasta på 😀

 • Reply
  Mats Johansson
  24 april, 2021 at 10:01

  Louise och alla andra som engagerar sig i den här frågan. Jag har länge stört mig på detta problem och jag förstår inte varför inte detta uppmärksammas mer i den allmänna miljö och klimatdebatten. Jag tror att det bästa vore att försöka bilda någon mera synlig opinion mot tyvärr företagen och de som har ansvar för att tillverka kväll. Lite dålig publicitet kring tyvärr som inte är miljövänligaTror jag är det bästa sättet att påverka. Hälsningar Mats Johansson, Bromma

 • Reply
  Anna F
  27 augusti, 2021 at 15:47

  Tack ni som försöker trycka på!

  Återkoppla gärna om ni får andra svar.

  Vår sopentrepenör i flerbostasdsfastighet (Stlm innerstad) säger till mig att vi kan lägga klisterkuvert i tidningsinsamligen numera (aug 2021), Kommunen där vi har fritidsbostad säger att man inte kan det.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.