Har nyss varit i Boulder, Colorado för att vara med på min gudsons universitetsexamen. Och så har jag spanat lite, förstås.

Colorado har ju legaliserat cannabis. Så jag kunde förstås inte låta bli att se hur det går till att köpa. På finaste gågatan i Boulder finns en cannabisbutik. I första rummet fick jag visa mitt pass, ett svenskt körkort dög inte, och ett vänligt butiksbiträde frågade vad jag ville handla.

Eftersom jag inte är så hemma på området bad jag om något att röka.

Är du van frågade hon? Nä, cigg har jag rökt som bara den, men inte gräs mer än något bloss på sjuttiotalet, men det var ju ett tag sedan sa jag. Då föreslår jag den här jointen sa hon och började förklara som värsta konsumentvägledaren. Dra inte mer än ett bloss, sedan stoppar du ner ciggen i den här behållaren och stänger locket, så släcker den sig av sig själv. Och vänta i minst fem minuter så kan du ta ett eller två bloss till och så släcker du igen.

Jaha sa jag. Och så fick jag gå in i ett intilliggande rum, ställa mig i kö, visa upp mitt pass, betala 13 dollar och trava ut med jointen och behållaren i en plastpåse. Så var det klart.

Tog något bloss på kvällskvisten. Hända absolut inget mer än att jag blev sömnig och gick och la mig tidigt. Sedan glömde jag av hela alltet, men kom på att göra mig av med jointen innan jag åkte hem. Ville ju inte fastna i tullen.

Enligt uppgift drar Colorado in skatteintäkter från cannabisförsäljningen motsvarande kostnaden för alla grundskolor i hela staten. Lukrativ försäljning helt enkelt.

Här är en nyskriven artikel i SvD som ger mer bakgrund till Colorado och legaliseringen av cannabis. Läs och begrunda.

PS 10/6: På förekommen anledning vill jag påpeka att jag inte är för en legalisering av cannabis i Sverige.