Nej, jag tycker inte att man ska förbjuda korv och bacon rakt av. Men hade bacon och många andra charkprodukter introducerats på marknaden i dag hade det förmodligen blivit saluförbud av EUs livsmedelsmyndighet mot bakgrund av dagens vetenskap. Att marknadsföra ett nytt livsmedel som bevisligen är cancerogent hade varit otänkbart.

Rött kött och inte minst charkprodukter som korv, skinka, leverpastej och bacon ökar risken för cancer, framförallt tjock- och ändtarmscancer. Därom råder i dag ingen tvekan. Sedan beror risken som alltid på hur mycket man äter och individuell disposition.

Högst 500 gram rött kött per vecka , d v s fyra små portioner, varav bara en mycket liten del chark bör vi äta enligt Livsmedelsverket.

World Cancer Research Fund ifrågasätter om vi överhuvud taget ska äta charkprodukter.

—————————–

Bild, beskuren: World Cancer Research Fund https://www.wcrf.org/dietandcancer/interactive-cancer-risk-matrix