Hur bra som helst att det forsar fram vegetariska alternativ till kött. Och kul med Pulled Oats som är gjord på nordisk havre och inte soja. Men måste vego vara så hiskligt dyrt? Begriper inte att havre, ärt- och bönprotein, rapsolja, lite tillsatser och vitaminer ska kosta närmare 200 kronor kilot i butik. Och ja, jag förstår att det tagit många timmar i labb och annorstädes plus en massa riskkapital att  får fram ett nytt livsmedel. Men ändå. 200 kronor kilot!

Eller för den delen 160 kronor kilot för sojapoumph, vegmefärs eller MiFu, den nya laktovegetariska färsen baserad på mjölkprotein. Eller 17 spänn för en liter Oatly havredryck med 10 procent havre och i övrigt mest vatten, typ. Bönderna får ungefär 1:50 kr kilot för havren, lite mer för ekohavre. Vattnet är i stort sett gratis.

Det stora intresset för vegetariskt måste vara bingo för livsmedelsbutikerna. Att frukten och grönsakerna är butikernas kassako har jag förstått sedan länge. Kött tjänar man inga pengar på, det billiga köttet får vara det som drar in folket i butikerna. Frukt och grönt tjänar man bra med pengar på, och nu också vegosortimentet, som det verkar.

Frukt- och gröntförsäljningen subventionerar faktiskt köttet, och gör att vi kan vräka i oss kött till ett förhållandevis lågt pris. Tvärt emot alla hållbarhets- och hälsointentioner. Eller hur?

Konstig värld vi lever i.