Tre myndigheter, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket, överlämnade förslag till ”Handlingsplan förminskat matsvinn” till regeringen i mitten på juni. Förslagen omfattar 42 punkter. Handlingsplanen berör hela livsmedelskedjan – primärproduktion, producenter, handel, måltider i vård, skola och omsorg, restauranger, konsument, myndigheter samt forskning och innovation. Här är Svensk Dagligvaruhandels reaktion på handlingsplanen.  

Rutgers University, USA, skippade brickorna i matsalen, minskade matsvinnet med 14 -22 procent och sparade 300 000 dollar i minskade råvarukostnader på 10 veckor. Universitetet serverar 6,5 miljoner måltider per år.

Det går åt 70 liter vatten för att producera ett enda äpple enligt FAO

Gleaning är poppis i England. Gleaning betyder att ”samla upp” eller ”snapp åt sig”. Bönder som har frukt, bär eller grönsaker kvar på träden eller åkern som inte går att sälja meddelar detta till organisationen Feedback som koordinerar insamlingsarbetet. Man samlar ihop ett gäng volontärer som åker ut till lantbruket och tar hand om produkterna i stället för att de förfars. Livsmedlen skänks sedan till välgörenhetsorganisationer som ordnar mat till behövande.

Appbolaget Karma, appen som minskar matsvinnet i butiker och restauranger genom att erbjuda folk osåld mat till rabatterat pris, har tagit in ytterligare 110 miljoner kronor i finansiering från bland andra Electrolux och Kinnnevik.

I boken ”Drawdown”  rankas de 100 mest gedigna och kostnadseffektiva lösningarna för att minska den globala uppvärmningen. Att minska matsvinnet kommer på tredje plats.

 

Organisationen Feedback vill lätta på EU-reglerna kring att utfodra överbliven mat till grisar genomsin kampanj The Pig Idea och har släppt en ny rapport i sommar ”Feeding surplus foods to pigs safely”.

Save the food, USAs matsvinnskampanj, presenterar 12 bra tips för att minska matsvinnet och ett käckt verktyg  en ”guestimator” för att beräkna åtgången på mat när man bjuder folk på middag. Konsumentföreningen Stockholms portionsberäknare för helgbufféer är inte dum den heller.

Agrimax kallas ett relativt nytt EU projekt som ska kartlägga det tillgängliga processvinnet från jordbruks -och livsmedelsproduktion och upprätta två pilotanläggningar för att utveckla bioråvaran till nya produkter för till exempel förpacknings- och läkemedelsindustrin.

Blir Norge det andra landet efter Frankrike som förbjuder livsmedelsföretag att kasta mat? Fem politiska partier föreslår en ”matkastelov”, en lag på att överbliven mat måste skänkas till välgörenhetsorganisationer, eller om det inte är möjligt ska maten gå till djurfoder. Norska regeringen är inte helt med på tåget.

Jamie Oliver fortsätter sin kamp mot matsvinn med videotips sponsrat av vitvaruföretaget Hotpoint.

Tesco hyllas för sitt arbete mot matsvinn av organisationen Feedback. Tesco är  • Den första livsmedelskedjan i UK som publicerar  tredjepartsgranskade matavfallsdata.• Den första livsmedelskedjan som antar FNs mål om att halvera matavfall från jord till bord före 2030.• Tesco har åtagit sig att mäta sitt livsmedelsavfall, inte bara i sina butiker utan även i leverantörskedjan. • Ökade donationerna av överbliven mat till välgörenhetsorganisationer till 7975 ton år 2017 vilket motsvarar en ökning med 40 procent jämfört med föregående år * Hjälper leverantörer att minska svinnet genom marknadsföring av varor i säsong och har skapat en hotline för leverantörer.

Som ett led att minska svinnet tar Tesco  även bort ”bäst före datum” på 70 förpackade frukt och grönsaker.

Refresh, EU- projektet för att minska matsvinnet, har tillsammans med forskare vid Wageningen installerat en butikshylla med livsmedel som enbart är gjort på mat som annars skulle gå till spillo. Detta för att testa ”in real life” vilka produkter och förpackningar som är mest attraktiva för butikskunderna och vilket pris de är villiga att betala. Refresh ger ut nyheter och ett nyhetsbrev med uppdateringar om hur EUs matsvinnsprojekt fortskrider.

Arla inför en ny märkning på förpackningarna för att bidra till minskat matsvinn. Datumstämpel med bäst före dag med tillägget ”ofta bra efter”

Forskare, bland andra Helen Williams, vid Karlstad Universitet har granskat hur livscykelanalyser av livsmedel förhåller sig till förpackningar och förpackningsmaterial. En konklusion: ”In particular, LCA practitioners would benefit if there were more knowledge and data available about the influence of certain packaging characteristics (e.g. shape, weight and type of material) on consumer behaviour”. Artikeln publicerad i International Journal of Life Cycle Assessment.

Lidl har lagt in en högre växel för att minska matsvinnet. Heja!

FAO fortsätter trycka på mot matsvinn, den här gången kopplat till World Food Programs kampanj #zerohunger. Nu handlar det om ”ugly fruit and veg”, det svinn som beror på kosmetiska ”fel” på produkten. Här en infografik om omfattningen av matsvinn.

EUs rapport om innovation och forskning kring mat ” Food 2030″ har gott om skrivningar om matsvinn och ett och annat matnyttigt inom området hälsa och hållbart jordbruk och fiske.

67 procent av svenskarna  anser att livsmedelsförpackningar är dåliga för miljön och 57 procent tycker att livsmedelsförpackningar ska avvecklas. Det visar en undersökning av Livsmedelsföretagen som anser att åsikterna tycker på dålig kunskap, bl a om hur förpackningar bidrar till att minska matsvinnet.

Boston Consulting Group släppte just en stor rapport om matsvinn med åtgärder och förslag. Mer om denna i senare inlägg.

Fortsättning följer.