Matsvinnet från restaurangerna ökar, mängder av tips för offentliga kök, innovationstävling avgjord och en smart kyl som får maten att hålla längre.
Matsvinnet från restauranger motsvarar tio kilo per person och år, och det har ökat sedan pandemin. Restaurangernas svinn utgör åtta procent av det totala livsmedelsavfallet. Det visar en undersökning från IVL. – De flesta restauranger verkar inte lyckas planera eller ha rätt arbetssätt för att minska sitt matsvinn. Samtidigt är många åtgärder enkla och det finns gratis handböcker med råd och tips säger Johan Hultén, projektledare på IVL i en kommentar till Recycling.
Vad finns i kylskåpet? Intressant forskning om vilket praktiskt stöd som kan behövas för att hushållen ska slänga mindre mat. Ett treårigt samarbete mellan SEI, SLU, Göteborgs stad med flera.
98 konkreta tips som riktar sig till kökspersonal i skolor, sjukhus, äldreboende med flera. Helt enkelt en verktygslåda för minskat matsvinn. Det har Frisk Mat tagit fram med stöd av bland andra Kavlifonden.
Innovationstävlingen Circular Gastronomy Challenge har korat tre idéer som har möjligheter att göra restaurangnäringen mer cirkulär och bidra till att förändra matsystemet. Årets vinnare är Kompostläsk, Waste is only failure of imagination och Marina kolonilotter. Grattis! Läs mer här.
Med 18 partners i 11 länder och 5 miljoner euro i kassan ska Microorc, ett EU finansierat forskningsprojekt, minska matsvinnet på 48 månader. Uppgiften är att ta fram innovativa lösningar för att förlänga och bestämma hållbarheten på färskvaror. Norska Nofima leder projektet, från Sverige deltar RISE och Innoscentia.
Läsvärt! Capgemini, ett stort globalt konsultföretag, har ett program för ”Food Waste Reduction Solution” för att ta itu med de grundläggande orsakerna till matsvinn i handelsledet. Här har de bland annat listat goda exempel hur företag har minskat sitt matsvinn samtidigt som de har tjänat en massa pengar.
Undrar du varför det kastas så mycket frukt och grönsaker? Det kan Truls på Rscued svara på. Rscued har för övrigt ”räddat” 560 ton frukt och grönsaker 2024. Rekord!
Amerikanska startupen Tomorrow håller på att ta fram en smart kyl som ska få maten att hålla upp till tre gånger längre.
Varmt tack Anders Engström för denna matsvinnspaning, saxat ur Agfos nyhetsbrev, december.
- Matsvinnet i Sverige minskar inte visar Naturvårdsverkets statistik. Det går för långsamt menar Livsmedelsverket, och svenska restaurangers matsvinn ökar, berättar IVL.
- Nederländska Orbisk har skapat ett system som med hjälp av AI identifierar den mat som slängs i ett restaurangkök och hjälper till att minska svinn. Nu har de fått in 92 miljoner kronor i investeringar.
- Enligt dumpstraren och journalisten Andreas Jakobsson har EU-förordningen om separering av förpackningar från mat innan den kastas INTE lett till minskat svinn.
- Forskare: Kunder i mataffärer är mer benägna att köpa en banan som är märkt som ‘sad singles’.
- I USA är det stor förvirring kring frivillig bäst före-märkning, och amerikanska Livsmedelsverket, FDA, tittar på att införa en standard bland annat för att minska matsvinnet.
Fler updates hittar du här.