Har smakat på gammal mat.

Fick inspiration av SEIs och Berghs viktiga och fyndiga utmaning #TASTEorWASTE- hur modig är du? Letade runt i mitt kylskåp efter förpackningar med utgånget bäst före datum.  Spelade in en video som jag tänkte lägga upp på Facebook, men är urusel på rörlig media. Ska skärpa mig och medans får det bli så här. Således:

Den 30 september hittade jag följande i mitt röriga kylskåp:

Vaniljsås, vet att jag öppnade den 23 augusti och använde hälften till äppelkakan när vi hade kräftskiva. Står att den håller sig en vecka efter att man har öppnat förpackningen. Smakar som vanligt mer än en månad efter jag använde den. Ingen smakskillnad alls.

Smör, bäst före datum 6 juli. Smakade jättebra.

Bregott, bäst före 30 juli. Utmärkt.

Vispgrädde, 40 % fett, bäst före 15 september. Smakade lite annorlunda, aningens mer syrlig men absolut inte sur. Toppen att ha i en gryta.

Smör/rapsolja, flytande, bäst före datum 6 juni. Riktigt äcklig. Går bort.

Övriga går utmärkt att äta. + 5 grader i mitt kylskåp gör susen, ska sänka till 4 grader.Då håller  maten nästan dubbelt så länge som i ”max + 8 grader”, som det idiotiskt nog står på förpackningarna att maten ska förvaras i. Har försökt att ändra på det sedan 2009, men det går minst sagt trögt.

Har du köpt ett nytt kylskåp de senaste åren så är  det förinställt inställt på + 4 eller +5 grader. Ändra inte! Har du ett äldre kylskåp, kolla med en termometer. Är det över  fyra – fem grader, sänk temperaturen. Den marginella ökade energiförbrukning som uppstår lovar jag att du tjänar in på att maten håller sig fräsch så väldigt mycket längre.

Mer pengar i plånboken och mindre klimatgaser till klotet. Det är det som händer om du inte slänger mat. Så enkelt är det.

PS: Lyckades lägga upp videon på facebook till slut. Nu ska jag bara klura ut hur jag får in video i blogginlägg…