600 000 arbetstillfällen skulle gå förlorade i Tyskland om matsvinnet minskar till noll. Det visar en EU – finansierad studie där forskare har kvantifierat den ekonomiska effekten av minskat matsvinn för tre länder, Tyskland, Polen och Spanien. De har tittat på effekter för produktion, BNP, sysselsättning och hushållsekonomi och det är sannerligen inte bara positivt.

Forskarna har genom en ny modelleringsmetod uppskattat det ekonomiska värde som livsmedelskedjan skulle tjäna på att inte producera, köpa in och hantera mat som sedan inte äts upp. Och det är nästan ofattbart stora ekonomiska värden som skulle kunna hämtas in. Nästan 300 miljarder kronor i Tyskland, 127 miljarder i Spanien och 7 miljarder kronor i Polen. Största delen av kakan skulle konsumenterna få om de slutar upp med att köpa mat som går i slaskhinken.

Men allt är inte guld som glimmar.





600 000 arbetstillfällen skulle gå förlorade i Tyskland till följd av minskad matproduktion, tillagning och försäljning, nästan dubbelt så mycket som i Spanien och Polen. Och BNP skulle sjunka med mellan 0,02 och 0,33 procent i de tre länderna.

Alltid dessa målkonflikter…