Arkiv Djur, Miljö & Klimat Granskning Mat & Livsmedel

Bidrar vegetarisk mat till regnskogsskövling?

4 mars, 2019

Vegetarisk korv, hamburgare, köttfärs, färdigrätter, schnizel, Tzay, Oumph – you name it! De vegetariska alternativen har exploderat på butikshyllor och i frysdiskar. Oftast är de baserade på soja. Sojaodlingen breder ut sig i Sydamerika och regnskog skövlas. Det rapporterade DN om i helgen.

Fick synpunkten att vår vurm för vegetarisk sojamat bidrar till regnskogsskövlingen. Hade läst någonstans att sojan som går till livsmedel kommer från Italien, till skillnad från djurfodret som importeras från Sydamerika. Men var förstås tvungen att undersöka närmare. Googlade runt på de mest kända varumärkena.

Så här ligger det till, allt enligt företagens hemsidor och i ett fall konsumentkontakt som jag ringde när ingen information fanns på nätet.

Anamma ( Orkla) – soja från Europa och USA

Oumph (Food for Progress) – soja från Donauområdet, Europa.

TZAY (Atria) – soja från Kina och Indien

VegMe – soja från Europa

Hälsans kök (Nestlé) – Canada, USA och södra Brasilien, ej från regnskogsområden enligt telefonsamtal med konsumentkontakt.

Summan av kardemumman är att äter vi vegetarisk mat, gjort på soja, bidrar det knappast till regnskogsskövlingen i Amazonas.

Disclaimer: Bara för tydlighetens skull är jag positiv till svensktodlat protein.

  • Reply
    Gunnar Rundgren
    4 mars, 2019 at 12:18

    Nja, med den logiken skulle ju inte heller svensk djuruppfödning bidra till avskogningen pga soja eftersom den också garanterar att sojan inte kommer från områden som avverkats för sojaodlingar. I själva verket kan man inte skilja på sojan på det sättet. Kina är tex storexportör av ekologisk soja medan man samtidigt är den i särklass största importören av brasiliansk soja.

    Sedan glömmer man bort att 1/3 av inkomsterna av sojaodlingarna är från sojaoljan som är för humankonsumtion och biodiesel. Sojaolja är världens näst mest konsumerade vegetabiliska olja efter palmolja och alla sojaodlingar är beroende av den.

    • Reply
      Louise Ungerth
      4 mars, 2019 at 13:57

      Gunnar: Håller till viss del med dig, men min avsikt var att ta reda på om vegoprodukternas soja till största delen kommer från Sydamerika, vilket många tror.Och så är det ju inte. Men allt är komplext, som du så väl påpekar.

  • Reply
    Peter Friberg
    5 mars, 2019 at 20:28

    Borde ändå inte vegetariska “hamburgare” kallas för “humbuggare”?

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.