Arkiv Förpackningar Granskning Matsvinn

Är Arlas nya förpackning helkass?

12 mars, 2019

Det har blivit mycket stoj och negativ kritik mot Arlas byte av yoghurtförpackning. Är den så kass? Nej, faktiskt inte. Åtminstone när det gäller matsvinn.

För många år sedan bytte flera mejerier förpackningar, från brickförpackning ( “tegelsten”) till så kallade takås- och TetraTop förpackningar med kork. Jag skällde som en bandhund eftersom de nya förpackningarna var svår att tömma och bidrog till stort matsvinn.

Med hjälp av hushållsvågen undersökte jag då hur mycket yoghurt som blev kvar i olika sorters förpackningar, dels genom att bara skaka ur yoghurten, dels genom att med ansträngning klämma ut så mycket jag kunde. Takåsförpackningen var en värsting, tätt följt av Yoggins.

Nu har jag gjort om försöket med den nya förpackningen för naturell yoghurt. Tack vare att den har flikar i botten som går att veckla ut och “revärer” på sidorna går det hyfsat lätt att klämma ut det mesta. Resultatet för den nya förpackningen att jämföra med ovan:

103 gram yoghurt kvar i förpackningen, utan ansträngning = 10 procent

58 gram yoghurt kvar i förpackningen, med ansträngning = 5,6 procent.

Inte så tokigt och inte så mycket mer yoghurt kvar än i brickförpackningen. Även om det blir väldigt många ton yoghurt som går till spillo om man skalar upp siffran till all yoghurt som produceras i förpackningarna. Och den lilla studien visar också hur viktigt det är att verkligen klämma ihop förpackningen för att få ut så mycket yoghurt som möjligt.

OBS! Jag tog inte bort plasten på ovansidan, befarar att inte så många kommer att göra det. Då får man ut ännu mer förstås.

Här svarar Arla på varför de har bytt förpackning m m

Här är mer om yoghurtförpackningar och matsvinn från min gamla blogg.

 • Reply
  Louise Öqvist
  26 mars, 2019 at 16:38

  Louise Öqvist februari 24, 2019 kl. 11:44
  Din kommentar inväntar moderering.

  Hej min namne,
  Oavsett eventuella fördelar med den nya 1-liters Yoghurtförpackningen, så är
  vridkorken hopplös!!!
  Jag som har starka nypor måste lägga ett sandpapper mellan fingrarna och korken
  för att kunna vrida upp den…!
  Tänker på alla jämnåriga (79) damer och herrar (som kanske inte ens har en bit
  sandpapper — men kanske artros eller allmänt svaga händer….)
  Bästa Hälsningar… Louise
  Ps: Limningen på undersidan är också svår att få upp…!

  • Reply
   Louise Ungerth
   27 mars, 2019 at 10:45

   Hej Louise: Javisst har du rätt om att korken är svår att få upp. Har just skadat mig lite i handleden så märker det extra tydligt. Och som sagt, handsvaga måste ha det knepigt. Och limningen är inte alldeles enkel heller. Brukar ta en kniv och bända upp om det kärvar.

 • Reply
  Jonas Ericson
  2 april, 2019 at 19:48

  Hej! Jag får lätt ut 97 % utan ansträngning ur takåsförpackningen, med lite ansträngning 99 %. Ur Arlas nya förpackning får jag ut lika mycket som du – max 95 %. Den är alltså minst 4 gånger sämre och ökar matsvinnet minst 4 ggr. Jag utmanar dig och vem som helst i denna gren!

  (Den gamla brikpacken var ännu sämre eftersom den hela tiden sprack i topplimningen och all kvarvarande yoghurt kom ned på golvet. Den sprack också ideligen när man spände fast den ryggsäcken på pakethållaren – jag vet inte hur många gånger jag fick tvätta ur yoghurt och mjölk ur ryggan innan Arla äntligen bytte till en bra förpackning. Den gick heller inte att ta ur kylen utan att man skvimpade ut en halv deciliter och välte den på köksbordet rann det ut ett halvt paket – så just den förpackningen var helkass)

  • Reply
   Louise Ungerth
   3 april, 2019 at 07:30

   Jonas: Då trycker du alltså in sidorna och viker/klämmer ihop takåsförpackningen? Jag tycker det är jättebökigt, men ok, får du ut 99 % är det väl värt.

 • Reply
  Jonas Ericson
  3 april, 2019 at 19:19

  Nej inte alls – bara drar den mot diskhon på samma sätt som man får ut det sista ur kaviartuben eller tandkrämstuben. Då viks sidorna UT automatiskt – inget bökigt alls. Ett lätt kläm och sen 1-2 drag och du har fått ut 99 %.

 • Reply
  Thomas
  4 april, 2019 at 18:27

  Jag har aldrig varit med om att den gamla Brik-förpackningen går sönder på det sätt som du beskriver!
  Har du vägt förpackningen innan så du vet att det du får ut 99% ?
  Jag har svårt att tro att du kan få så mycket med den metoden.
  Det borde bli rester kvar i toppen och botten eftersom de inte går att trycka ihop helt.

 • Reply
  Jonas Ericson
  7 april, 2019 at 10:04

  Thomas – jag har testat och vägt 40 paket. Före och efter disk och tork. Snittet blev 98 %, de bästa blev 99 %. Det blir lite kvar i vecken i botten, men toppen är lika tunn som resten av förpackningen så den blir lika ren som sidorna. I de idiotiska förpackningarna med en liten skruvkork blir korken full med yoghurt och även om man tar bort den så blir det rester kvar runt förstyvningen. Denna kork är ju helt onödig (varken yoghurt eller mjölk rinner ut ur en vält förpackning om pipen är invikt) – så sådana förpackningar väljer jag bort.

  Den nya förpackningen har jag inte testat lika noga ännu – men de få testen visar max 95 %. Toppen är så styv att den inte låter sig klämmas ihop och då blir det med nödvändighet en hel del kvar.

  Brik-förpackningen sprack väldigt lätt i toppen eftersom det bara var en smal limning högst upp som skulle hålla emot trycket från yoghurtresterna när de pressades upp mot toppen, så hur man än försökte kanalisera draget mot öppningen, så fångades alltid en viss mängd yoghurt i det andra hörnet och då höll inte limningen. Och som sagt – när förpackningen skulle samsas med gympaskor, låneböcker och dator i ryggsäcken som spändes fast på pakethållaren så sprack den emellanåt. Det har aldrig någonsin hänt med den långsmala. För att inte tala om alla gånger man skvimpade ut en halv liter mjölk för att man råkade greppa förpackningen en liten smula fel när man skulle ta ut den från kylen. Men det är lyckligtvis historia nu, så det ska vi väl inte slösa mer tid på…

 • Reply
  Åsa
  14 oktober, 2020 at 22:41

  Varför inte klippa upp förpackningen och använda en sked och slickepott då får du ut allt
  Anvisningar på paketet kan vara mindre genomtänkta. Dessutom klippa bort plastdelen och lägga till plaståtervinning.
  Slänger man hela yoghurt förpackningen går ej plasten till återvinning utan bara själva förpackningen.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.