Det har blivit mycket stoj och negativ kritik mot Arlas byte av yoghurtförpackning. Är den så kass? Nej, faktiskt inte. Åtminstone när det gäller matsvinn.

För många år sedan bytte flera mejerier förpackningar, från brickförpackning ( ”tegelsten”) till så kallade takås- och TetraTop förpackningar med kork. Jag skällde som en bandhund eftersom de nya förpackningarna var svår att tömma och bidrog till stort matsvinn.

Med hjälp av hushållsvågen undersökte jag då hur mycket yoghurt som blev kvar i olika sorters förpackningar, dels genom att bara skaka ur yoghurten, dels genom att med ansträngning klämma ut så mycket jag kunde. Takåsförpackningen var en värsting, tätt följt av Yoggins.

Nu har jag gjort om försöket med den nya förpackningen för naturell yoghurt. Tack vare att den har flikar i botten som går att veckla ut och ”revärer” på sidorna går det hyfsat lätt att klämma ut det mesta. Resultatet för den nya förpackningen att jämföra med ovan:

103 gram yoghurt kvar i förpackningen, utan ansträngning = 10 procent

58 gram yoghurt kvar i förpackningen, med ansträngning = 5,6 procent.

Inte så tokigt och inte så mycket mer yoghurt kvar än i brickförpackningen. Även om det blir väldigt många ton yoghurt som går till spillo om man skalar upp siffran till all yoghurt som produceras i förpackningarna. Och den lilla studien visar också hur viktigt det är att verkligen klämma ihop förpackningen för att få ut så mycket yoghurt som möjligt.

OBS! Jag tog inte bort plasten på ovansidan, befarar att inte så många kommer att göra det. Då får man ut ännu mer förstås.

Här svarar Arla på varför de har bytt förpackning m m

Här är mer om yoghurtförpackningar och matsvinn från min gamla blogg.