Nu blir det smoothies av frukter och grönsaker med bra kvalitet men som ratas på grund av att de inte ser perfekta ut. ReFood är ett nystartat företag som tar hjälp av och anställer nyanlända kvinnor i produktionen. Frukten och grönsakerna får man från ICA Maxibutiker och det som blir över ges till djuren på Kastellgården. Ugly smoothies är en uppföljare till Rescued vars juiceflaskor man hittar på vart och vartannat café i dag. Här en intervju av Medveten Konsumtion med grundaren Tova Björklund. Företaget har fått stöd av Vinnova för att utveckla idén. Stort lycka till med Ugly! Vill ha!

Mjölk är ett av de livsmedel vi slänger mest av. När förpackningen öppnas och innehållet exponeras för syre förkortas hållbarheten. Nu har två KTH-forskare hittat en lösning rapporterar Breakit och Butikssäljaren. Forskarna har uppfunnit ett litet membran som släpper igenom vätska åt ena hållet men samtidigt inte släpper in någon luft åt andra hållet.

Matkedjan Willys har startat Restakuten: en tjänst på Instagram där användarna kan lägga upp en bild på sina rester och Willys svarar med ett recept eller tips på hur man kan ta vara på maten.

Går det att minska matsvinnet hos hushåll med matkassar? Det undrade matkasseföretaget Årstiderna och gjorde ett litet försök i Danmark. En grupp kunder fick annorlunda recept, en annan grupp klistermärken med tips direkt på varorna, en tredje tips på fina A5 ark i matkassen. Hushållen mätte sitt svinn under några veckor. Nu ska försöket utvärderas för att se vilken information som fungerat bäst.

Save the food, ett projekt inom USAs Naturskyddsförening, spottar ut nya appar och annat som ska inspirera amerikanerna att inte slänga så mycket mat. Senaste verktyget i raden är ”Meal prep Mate” där man anger hur många man ska laga mata till, vad man ska laga och till vilka måltider, vad som finns i kylskåpet och hur mycket man behöver kompletteringsköpa. Så att man inte lagar eller köper på sig för mycket. Lite för komplicerat för min smak… Bättre då kanske att läsa på ordentligt på till exempel ICAs webbsajt som har bra tips och råd för att minska matsvinnet.

”Don’t just eat it, Compleat it” uppmanas britterna genom den brittiska regeringens kampanj mot matsvinn ”Love Food Hate Waste”. Nu ska engelsmännen lära sig att äta upp potatis- och pumpaskalen, brödskalkarna, fiskskinnet och broccolistammarna och inte låta något gå till spillo. Livsmedelsföretag hjälper till med recept och tips.

Det förekommer inte mycket matsvinn i det danska jordbruket och livsmedelsindustrin hävdar forskare från Århus Universitet i studien Food Waste in the Danish Primary Production and Food Industry. Slutsatsen är att det är en ganska liten andel av den årliga produktionen inom varje livsmedelskategori som blir svinn. Vidare att avfallet är högst för frukt och grönsaker. I denna studie räknas inte livsmedel som går till djurfoder som svinn.