Arkiv Granskning Mat & Livsmedel

Till färdigmatens lov

27 mars, 2019

Smakade just på Felix köttfärspaj som min man Ulf langade in i mikron från frysen. Blev klar på 5 minuter. Riktigt god och välkryddad.

Kollade nyfiket vad han stoppade i sig. Nu är jag ingen expert på pajer, men läser jag ingrediensförteckningen så innehåller pajen väl ungefär vad jag själv skulle stoppa i en köttfärspaj om jag gjorde den från grunden. Inga konstigheter. Eller hur? Absolut för mycket mättat fett för att platsa i Livsmedelsverkets kostråd, men Ulf äter ju inte pajen varje dag. Fast dra ner rejält på fettet, Orkla, så blir pajen riktigt bra!

Ulf äter ensam de kvällar jag är ute och roar mig. Han gillar inte att laga mat när han inte har någon att dela den med. Förstår honom så väl. Urtråkigt. Då är färdigmat bra att ta till.

Många färdigrätter har blivit sååå mycket bättre sedan Mats-Eric Nilsson skrev sin bok “Den hemliga kocken” som drog vanära över den mesta industrimaten. Det var 2007 och då var färdigmaten inget att hurra för. Tillsatsstinn och smaklös.

Orkla, Dafgårds och många andra fabrikanter la på ett jäkla kol och utvecklade bättre mat. I dag är det lätt att hitta maträtter som efter några minuter i mikron är helt okej, till och med riktigt bra både till smak och innehåll. Heja!

PS: Lite konstigheter är det i pajen, shea och kokosfett. Inget som jag använder. Men det har tillverkaren kanske petat i för att slippa margarinet. Då blir ingrediensförteckningen längre. Det är min enkla hypotes.

 • Reply
  Pontus
  27 mars, 2019 at 12:17

  Hej Louise.
  Testa Carolines Kök (kund). Färsk färdigmat. Lagad som hemma. Bästa råvaror. Ingen palmolja. Och gillar du paj slår deras paj de flesta.

 • Reply
  Jonas Ericson
  15 april, 2019 at 09:11

  Hej Louise!
  Kolla gärna var råvarorna kommer ifrån och hur långt de har transporterats. Det stora problemet med färdigmat är att den tillverkas i så många små delar på olika ställen i världen och att varje tillverkare bara gör ett litet steg och sen skickar halvfabrikatet vidare. Varje sådant steg kräver transporter och oftast även plast – som av hygienskäl inte får återanvändas. Det är därför som hälften av matens klimatpåverkan uppkommer efter bonden. Minns hästköttsskandalen där det tog flera månader att reda ut varifrån köttet hade kommit – just för att det är så mycket halvfabrikat som skickas kors och tvärs på lastbilar genom Europa.

  • Reply
   Louise Ungerth
   15 april, 2019 at 09:42

   Jonas: Så sant. Ska kolla vid tillfälle.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.