80 000 ton bröd bakas varje år, men hamnar aldrig i våra magar. Det visar en ny vetenskaplig studie från Högskolan i Borås och SLU Bread loss rates at the supplier-retailer interface–Analysis of risk factors to support waste prevention measures. Brancoli et al.

Att brödsvinnet är enormt har länge diskuteras inom livsmedelsbranschen. Och nu finns fakta på bordet. En eloge till de företag som har ställt försäljnings- och svinndata till förfogande. Siffror som har skalats upp för att få en uppfattning om hur stort det totala brödsvinnet kan vara i Sverige.

Svinnet från butik står enligt studien för 28 000 ton bröd per år. Och vi konsumenter är minst lika goda kålsupare. 30 000 ton bröd beräknas hushållen slänga. Resten av de 80 000 tonnen är bröd som ”svinnas” direkt i de stora bagerierna, inom restaurang, servicehandeln och storhushåll. Brödet blir biogas, etanol eller eldas upp i värmeverk, går till djurfoder eller omvandlas till jäst. En dålig ekvation för klimatet, miljön, planeten och inte minst våra plånböcker.

En riskfaktor för det stora brödsvinnet är returrätten för bröd som på olika sätt kan driva svinn. Mer än hälften av det svinnade brödet från butik omfattades av returrätt, principen att bagerierna prognosticerar, lägger order, kör ut brödet, packar in på butikshyllorna och kör tillbaka bröd som har några dagar kvar till bäst före datum. En annan orsak är det breda sortimentet. Brett sortiment driver svinn. Kollade häromdagen i en inte så stor livsmedelsbutik i Stockholm city och en stormarknad.


66 olika förpackade mjuka bröd på hyllan, oräknat korv- och hamburgerbröd, glutenfritt och bake-off på Coop Sveavägen. 107 olika sorter på ICA Maxi! Tror knappast att kunderna byter butik om de hittar färre brödsorter på hyllan.

Dessutom, som inte har med brödsvinnet att göra men ändå. Lastbilar från vart och ett av de tre stora bagerierna trängs på vägarna med leverans av bröd till Sveriges drygt 3 000 livsmedelsbutiker. Det blir många lastbilar och många onödiga mil på våra vägar.

Så här kan det inte fortsätta. Det hög tid att branschen sätter sig ner och gemensamt kommer fram till hur brödsvinnet kan minska. Och vi medborgare tar oss en funderare över varför vi slänger så mycket bröd och gör något åt det.

Några initiativ har tagits på senaste månaderna. Lidl har i samarbete med Fazer skippat retursystemet som driver svinn, och sänker i stället priset på bröd när det börjar gå ut i datum. Några livsmedelskedjor har börjat rabattera bake-off bröd och bröd de tillverkar under eget varumärke, när de får bröd över. Svinnet har minskat.

Gott så. Men det räcker inte. Dags för ett brödsvinnsuppror?

Ovan är ett utdrag från min krönika i Fri köpenskap, publicerad 5 juni.