God Jul!

Här hittar du lite smått och gott om matsvinn. Till exempel att…

Aftonbladet satsar stort på området matsvinn med mängder av artiklar under devisen ”Matsmart Onsdag”. Aftonbladet är Nordens största nättidning så den här informationen lär nå ut till breda lager. Känner på mig att hushållens svinn minskar…

Gänget bakom Karma utvecklar företaget till något mer än en app för att köpa överbliven mat i restauranger och butik. Karma har nyss startat en Karmunity och postar info om matsvinn i allmänhet, recept, tips etc på sociala medier. Och med ett antal följare och tusentals e-postadresser på fickan når man många. Spännande att se vart detta tar vägen.

Inför riksdagens budgetdebatt om livsmedelsstrategin i förra veckan publicerade Föreningen Matsvinnet en debattartikel i GP. I sitt anförande nämnde Maria Gardfjell, MP, både artikeln och föreningens arbete mot brödsvinnet,(1.16 minuter in). Disclaimer: Är styrelseledamot i Föreningen Matsvinnet, därför detta skryt.

Resvinn kallas ett nytt forskningsprojekt med ett fyrtiotal företag och organisationer inblandade. Syftet är att hitta ett logistiksystem som gör att ätbar mat som annars skulle ha slängts av butiker och grossister kan komma till nytta i restaurangkök.

Karlstad Universitet med Helén Williams och Fredrik Wikström i spetsen tog hem storslam, 3,8 miljoner kronor, av totalt 10 miljoner i projektpengar i Lidls plastutmaning. Stort grattis till dem och övriga pristagareHär ger Helén tips som minskar matsvinnet i jul.

INTERNATIONELLT

Varje dag slängs 2,7 miljoner morötter i England. Typ en halv miljon morötter om det vore i Sverige. Här är några inspirerande morotsrecept från den brittiska regeringens ständigt pågående och uppfinningsrika matsvinnskampanj ”Love Food- Hate Waste”

Drygt 30 procent av skörden lämnas på åkrarna visar ny fältstudie från Kalifornien. Lantbrukarna själva underskattar svinnet med 150 %!

The Gleaning Network sprids nu till övriga områden i UK. Frivilliga ger sig ut på åkrarna och plockar grönsaker som av någon anledning inte går att sälja. Grönsakerna eller frukten doneras till välgörenhetsorganisationer med flera. Här är en handbok  för hur man går tillväga. Bara att sätta igång!


Här ovan göder 12 000 ton apelsinskal marken i Costa Rica.

FAO har publicerat en ny rapport om det globala matsvinnet, ”Moving forward on Food loss and Waste reduction”.

I förra veckan höll EU sitt sjunde möte inom EU Platform on Food Losses and Food Waste. I dokumentet ”Time’s up for food waste” ges rekommendationer och ”call for action” för hur matsvinnet ska hejdas. Samtidigt presenterade FoodDrink Europe, livsmedelsindustrins branschorganisation, en deklaration med åtaganden samt krav på politiska åtgärder. Här är dokumentation från mötet.

Happy Hour i butikerna. Ett sätt att minska matsvinnet skriver New York Times.

Intressant artikel i Forbes om matsvinn, AI m m

God Jul!