Jaha, så var det konstaterat. Det som så gott som alla redan visste. Att matsvinnet från butiker är mycket, mycket större än vad som redovisats tidigare. 100 000 ton i stället för 30 000 ton. Det visar Naturvårdsverkets senaste rapport. Tack för den! Läs mer här.

Nu har Sverige äntligen ett förslag till svenskt etappmål för minskat matsvinn. Så bra. Något att arbeta för och stämma av mot. Nu gäller det för alla att jobba på så det ryker, för så här lyder förslaget:

”Matsvinnet ska minska så att det sammantagna livsmedelsavfallet minskar med minst 20 viktprocent per capita från år 2020 till år 2025 samtidigt som en ökad andel av den svenska livsmedelsproduktionen når butik och konsument till år 2025.”

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket lämnade 2 mars sin slutredovisning av regeringsuppdraget 2017 – 2019 om minskat matsvinn. Sammanfattningsvis går det ganska trögt.

Willys har startat #restakuten och ger goda råd och tips till alla som har rester i kyl och skafferi men slut på idéer. Käck idé! Kolla på Insta

AGFO skriver om en ny rapport från Chalmers Industriteknik samt Stadsmissionens seminarium i januari. 5 000 ton mat skulle kunna doneras av industri och grossister till organisationer som distribuerar överbliven mat till fattigt folk. Det skulle räcka till ett mål mat om dagen i ett år till 25 000 personer. Endast 15 av 51 tillfrågade företag svarade på enkäten så siffrorna är skakiga. Skärpning!

Som alltid klokt talat av Andreas Jakobssons i bloggen Dumpstringslyx. Läs t ex om den hypade vegoburgaren ”Beyond burger” som åker över Atlanten för att slängas. Dels säkert för att den inte köps av så många, nya produkter är ganska trögsålda och står för en stor del av matsvinnet. Dels för att den är märkt med sista förbrukningsdag och inte bäst före-datum. Då måste den slängas.

Fick just syn på den här gamla godingen, om brödsvinn, från i somras i Almedalen. Får uppdatera mig i frågan. Vad händer? Rapporterar i nästa update!

INTERNATIONELLT

Här är en krönika från en som försökt att livnära sig helt på mat från matsvinnsappar och gratismat under en vecka i London.

Och apropå London. ”Olympia”, Londons enorma mässhallar, har lyckats minska matsvinnet med 17 procent. Läs hur här.

Startupföretaget Tresaure8 som bland annat uppgraderar överbliven mat till nya produkter i USA, har nu givit sig på hundmat tillsammans med företaget ”Shameless pets”. Läs mer här.

Ju fler butiker desto mindre matsvinn i hemmen visar en studie från Cornell University. Däremot ökar svinnet i butik med antalet butiker.

”Wasting less food in a shitty food system won’t make that system any less shitty”

”The war on food waste is a waste of time”


Läs Austin Bryniarskis artikel i The Outland

Av 3 500 restauranger som bedömts i Frankrike av Guide Michelin belönades endast lite över 50 restauranger med Michelins nya utmärkelse för ”Sustainable Gastronomy”. I lilla Sverige premieras hela åtta restauranger av Michelins nordiska guide. Ett av kriterierna är ”Taking on a zero-waste, nose-to-tail approach”.

Den franska mejerijätten Danone investerar i företaget Phenix som har utvecklat flera digitala plattformar för att minska matsvinnet i butiker, industrier och jordbruk. Phenix finns i dag i fem länder, hanterar motsvarande 100 000 måltider av överbliven mat varje dag och tar hand om 50 ton matavfall/svinn som blir djurfoder eller biogas.

Slut för denna gång. Fler updates här.