Blev nyfiken. Proppar vi i oss mer eller mindre godis och läsk i dag än tidigare? En undran i påskatider.

Hade tänkt att uppdatera ett inlägg från 2017 med lite färska siffror, men när det gäller läskkonsumtionen går det inte. Den senaste statistiken är från 2018, då drack vi massvis med mer läsk än året innan. Men det var ju också ett år med extremt torka, så det kan vi inte riktigt räkna med.

Klart är i alla fall att vi dricker allt mer energidrycker och allt mer lightläsk. Läsk utan socker alltså.

Godisätandet då’ – ökar eller minskar? Lite svårt att säga. Jordbruksverkets statistik hoppar lite upp och ner år från år. Om vi tittar på de senaste siffrorna så åt vi 15,4 kg 2016 och 14,9 kg 2017. Ett halvt kilo mindre godis per person på ett år? Låter lite för bra för att vara sant – eller hur? Tittar vi på Jordbruksverkets äldre siffror äter vi 2 hekto mer i dag än 2015. Sådan liten skillnad kan nog ligga inom felmarginalen, men ändå. 14,9 kg hävde vi i oss 2017, inklusive tuggummi och halstabletter enligt den senaste statistiken.

Enligt Candyking är vi svenskar största gottegrisarna av alla.


Confectionery consumption per capita and year (2012)