Orsaken till matsvinn i 37 hushåll har studerats ingående av forskare vid Karlstad Universitet. Osäkerhet kring hållbarhetsdatum och för stora och svårtömda förpackningar ökar matsvinnet. Läs mer här och här.

To Good to Go, ”Rörelsen mot matsvinn” som just har etablerat sig i Sverige, har lanserat en snygg webbsajt med information om det globala matsvinnet, skolmaterial med mera. Organisationen söker folk!

Karma, som har varit igång med sin app ett bra tag , samlar in pengar genom Rädda Barnen till barn som har det tufft under pandemin. Målet är 5 miljoner kronor och 100 000 måltider till barnen. Just nu har nästan hälften samlats in. Bravo!

Endast 1/3 av broccoliplantan äts upp. Det vill Fazer och RISE ändra på.

Svensk matsvinnsbok vinner fint pris, Gourmand Awards!

Resvinn är Chalmers Industritekniks projekt för att hitta bra logistik för att minska matsvinnet. Snömoln ska bidra med en teknisk lösning som ska hjälpa butikerna att bli av med matsvinnet, samtidigt som restauranger enkelt ska kunna ta reda på det matsvinn som finns att distribuera.

Givetvis ska maten i första hand ätas upp av oss människor. Men funkar inte det är det mycket bättre att överbliven mat och restprodukter går till djurfoder än till biogas eller än värre, energiåtervinning/förbränning. Läs Jordbruksverkets rapport ” Ökad foderanvändning från matsvinn och restprodukter- Bättre resurseffektivitet för att uppnå miljö- och klimatmål”.

Coronapandemin ökar matsvinnet.

INTERNATIONELLT

Norska matsvinnsskandaler: NRK avslöjar att massor av fårkött lagras för att slängas, tonvis av potatis och tomater dumpas m m. Grävande reportage.

UKs WRAP,   ständigt på hugget när det gäller att minska matsvinnet, konstaterar att endast 39 procent av britterna ser ett samband mellan svinn och växthuseffekten. 75 procent har dock uppmärksammat att man inte ska slänga mat enligt en ny undersökning.

Follow the food– ambitiöst och snyggt reportage av BBC om det enorma matsvinnet.

Mängder av mat går till spillo när skolor, restauranger och hotell stänger till följd av pandemin i USA och i andra delar av världen. Läs artikel i N.Y Times .

Tjugotre företag och organisationer räddar mat i Covid-19’s spår berättar Food Tank.

WWF Australien har tagit fram en fin affisch med bra tips på hur man minskar matsvinnet

Tack @dumpsterdivan för fin bild till rubriken.

Fler updates här.