Matsvinnsdagis öppnar på Söder, Willys räddar 380 ton frukt och nio av tio svenskar har dåligt begrepp om hur matsvinnet påverkar klimatet.

Ett riktigt viktigt och coolt projekt för att ta vara på sidoströmmar från livsmedelsindustrier, exempelvis gurkspad, är Svinnovation som kan rädda tusentals ton mat från att slängas. (Lånat bilden av Farbror Grön, tack.)

Nio av tio svenskar vet inte att mycket av växthusgaserna genereras av matsvinn, åtta av tio får dåligt samvete när de slänger mat och två av tre svenskar tänker på klimatet när de handlar mat. Endast en av tio tycker att politiker ansvarar för att minska matsvinnet. Läs om Matsmarts undersökning här och här.

ReSvinn kallas ett spännande forskningsprojekt som Chalmers Industriteknik rattar, där många aktörer i livsmedelskedjan samverkar för att ta tillvara överbliven mat från restauranger, butiker och grossister. Kolla filmen ovan!

ICA Kvantum Södermalm öppnar snart och ordnar matsvinnsfritids för barn, helt kostnadsfritt.

Livsmedelskedjan Willys har räddat 380 ton frukt och grönsaker genom att sälja ut svinnlådor med frukt och grönt som annars skulle ha slängts. Läs om Axfoods arbete i övrigt för att minska matsvinnet.

Löfbergs och IKEA har anslutit sig till initiativet 10X20X30, tillsammans med nästan 200 livsmedelsföretag, varav några av de största globala spelarna. Företagen lovar att minska sitt matsvinn med 50 procent till år 2030 och att publicera sina svinnsiffror. Läs mer här.

Nu har även Coop satt upp mål för att minska sitt matsvinn: under 1 procent av omsättningen 2025. Coop har också, som första livsmedelkedja, anslutit sig till ”Överenskommelsen för minskat matsvinn”. Bra!

Andreas Jakobsson, författare, bloggare och dumpstrare har skrivit ett intressant blogginlägg om livsmedelskedjans och konsumenternas svinn och möjlighet att minska det. Läs här.

Mat & Klimats Göran Hådén presenterar 30 metoder mot matsvinn och skriver klokt om målkonflikter.

Aftonbladet hade ett stort uppslag om matsvinn på Matsvinnsdagen 29 september. Gissa vem som är intervjuad!

INTERNATIONELLT

Bild

Feedback global kampanjar mot att skicka matavfall till biogas som de menar är ”bad energy”. Att förebygga matsvinn är 9 gånger effektivare än att göra biogas av det och 3 gånger effektivare om det går till djurfoder. Risken är stor att ätbar mat försvinner i biogastunnan anser Feedback.

Den här rapporten från 2014 dök av någon anledning upp i mitt e-postflöde. Fortfarande aktuell. Food losses and waste in the context of sustainable food systems A report by The High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition

Inte visste jag att det gick att frysa in potatismos eller att man kan frysa potatisar och sedan rosta dem direkt i ugnen. Lär av Love Food Hate Waste, UK. 

Engelska regeringen satsar stora pengar på att organisationer kan distribuera överbliven mat till behövande. Läs här.

Fler updates här.