Arkiv Granskning Mat & Livsmedel

Fyra livsmedelsbutiker – plus och minus

16 november, 2020

Spaning på Coop Hagastaden, Nya Citygross, Coop och ICA Maxi, Häggvik.

Kolla in Coops nya butik i Hagastaden. Såå cool! Så har det låtit från många vänner. Ok, begav mig i dag till “Stockholms mest innovativa butik” . Hur fin som helst. Stor och rymlig med stort och spännande sortiment, bra exponerat. Men butiken får ändå bottenbetyg av mig.


Hur kan Coop vara så korkad att installera en enda snabbkassa i hela butiken där man själv kan scanna och betala sina varor? Jag bara undrar.

För JAG VILL INTE ladda ner appen “Scan & Pay”. Det är säkerligen ett enkelt betalningssystem och säkerligen framtiden. Men jag vill inte ha ytterligare en app i mobilen! Inte i dag i alla fall! Och då måste jag ställa mig antingen i kön till den enda manuella kassan som finns, som råkar vara sönder, eller i kön till den enda snabbkassan som finns i hela den jättetjusiga butiken. Sorry Coop Hagastaden. Noll poäng från mig. Fast ett plus i kanten för den färdigkokta fläskläggen. Fy satan vad gott, och så enkelt att få till ett bra mål mat! ( Precis när jag har släppt det här inlägget får jag ett pressmeddelande från Coop att Scan&Pay ska rullas ut i fler butiker. Se då till att ni också har ett antal snabbkassor!)

Citygross är tillbaka med ny butik i Häggvik. Fin, överskådlig, stort sortiment samt en käck grej. Fast det kanske fler livsmedelskedjor har infört? Nämligen att jag inte behövde lösa ett nytt Citygrosskort, det räcker med att skanna mitt körkort i fortsättningen för att få loss handscanningsapparaten, få rabatter e t c. Bra.

Coop och ICA Maxi i Häggvik har tampats om kunderna ett tag. Coop har förlorat mig, en trogen kund sedan många år. Det är jag inte längre. Har sagt till personalen många gånger de senaste två-tre åren att butiken måste skylta bättre så att man hittar vad man ska ha. Har travat runt och visat dem hur hopplöst det är. Och alltid fått samma svar. Ja, vi har sagt till, det skall åtgärdas. Snart.

Men än har det inte hänt. Väldigt nonchalant mot kunderna. Numera handlar jag bara där när jag ändå ska till Systemet som ligger vägg i vägg. Tyvärr.

Nu är det ICA Maxi som får mina pengar. Och det får de gärna. Rejäla skyltar som är lätta att se, gott om personal på golvet att fråga, fyra olika storlekar på shoppingvagnarna som man dessutom slipper lägga mynt i, massor av snabbkassor om man har glömt att skanna eller bara ska köpa några få saker. Och handsprit överallt. Heja!

 • Reply
  Johan
  9 mars, 2021 at 12:41

  Besökte City Gross igår och var inte imponerad. Den nya affären måste vara betydligt mindre än den gamla. Är den ens hälften så stor? Bara en kassa öppen trots köbildning, de vill tydligen att man ska scana och betala själv vilket ingen var intressad av. Samt, precis som innan när bara Willys låg där, så finns det ingen bra gångväg dit. Man vill ju inte riskera att bli påkörd. Att de inte verkar ha tänkt på detta (denna gång heller) är faktiskt obegripligt. Men jag klarade mig och gick vidare mot bebyggelsen i Häggvik och trots alla mataffärer i Sollentuna så såg jag mer än en bil från Mathem. Skulle inte gå tillbaka dit om jag bodde i Häggvik men inte hade bil. Tyvärr.

  • Reply
   Louise Ungerth
   9 mars, 2021 at 12:56

   Johan: Jag tycker nog att Citygross är tillräckligt stor, åtminstone för vårt behov. Håller med dig om att det är ett oskick när butiker förutsätter att man ska använda handscanner och inte har koll på kassaköerna. Och ja, det behövs verkligen en bra gångväg och övergångsställe. Själv kör jag dit, gillar parkeringshuset som är lättillgängligt.

 • Reply
  Johan
  13 mars, 2021 at 15:45

  Nja, jag föredrar Stinsen även om nu bara kemtvätten finns kvar av de ursprungliga näringsidkarna. Han upplyste om att han hade kontrakt till 2022. Hur som helst ett förslag till din blogg. Senaste tiden har jag sett allt fler små vita, namnlösa lastbilar här hemma på Söder och efter som flyttaktiviteten verkar ha ökat har jag tänkt oj vad folk flyttar men nej. De levererar matkassar. Kanske räcker bilarna med företagsnamnet på inte till längre? Så vad tror du? Är det en trend eller här för att stanna? Och hur påverkas våra köp när de sker online istället för i matbutiken? Bättre eller sämre för miljön? (Ser dessutom alla dessa bud från Foodora, Uber eats mm som leverar färdig mat, nu även på morgonen. Frukost?).

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.