Mängder av tips. Tack! Läs här.

För en tid sedan bad jag vänner på Facebook att tipsa om genvägar i köket. Det vill säga god mat som har lagats av någon annan och som är bra att ta till när man inte har lust eller tid att laga mat.

Stort tack för alla läckra tips! Nu delar jag med mig av dem till nytta och glädje för bloggföljare och andra.

Flera personer tipsade om Picards hel -och halvfabrikat, speciellt de lite dyrare men också Quiche Lorraine, Macarones och Gateau Basque, dessert. Bara att hålla med.

Mannerströms (Dafgårds) färdigrätter stod också högt i kurs. Exempel är Torskfilé med grönsaker och ris, Kycklingfilé med pasta, Jansson ”tar ut den efter halva tiden och stoppar i mer ansjovis, grädde och fyller på med ströbröd. Låter den gå 10 min längre än angivet” , Lyxlasagne och Skink- och ostpaj, men även Dafgårds klassiker som Karins lasagne liksom pajer och kåldolmar.

Fler tips: Findus ångkokta torsk med citronsmör och Findus fiskgratäng med räkor (egna absoluta storfavoriter) Felix Pyttipanna, Skaldjurspaj och Hot Pot, Goohs rätter, till exempel Kyckling med mozarella, Pauluns Superbowl med Halloumi och grönkål samt Kyckling och mango, ”goda men dyra”. Färdigrätter från Grön Ko. Kroppkakor från Nyhléns Hugoson och ICAs mozarellapizza ”lagom stor och inte alltför fet”. Kalkonköttbullar från Ingelstad och Vegofärs från Anamma.

Ett käckt förslag till middag är färdigskivad rostbiff, Pekas rotfruktgratäng och frysta grönsaker samt att krydda med teriakimarinad på flaska. En tipsare nämner även Pekas potatisgratäng i glada ordalag medan en annan dissar.

Och förstås alla förslag på soppor: Soldatens ärtsoppa, Bongs köttsoppa, Felix österrikiska gulasch, Keldas toscanska tomatsoppa ”toppa med lax och gör vitlöksbröd och du tror att du är på restaurang”. Själv är jag förtjust i Knorrs soppor, inte pulver utan i påse.

Vi avslutar med tips av en nestor inom mat. Hon tycker om ”burkkonserver med all världens mat i. Oliver, hummus, aubergine fylld med tomater och lök, aubergineröra, vinbladsdolmar, okra i tomatsås m. m. Bästa sättet för förvaring!”

Tack alla. Fortsätt gärna att tipsa!