Arkiv Djur, Miljö & Klimat Förpackningar Granskning

Skällde på Colgate – ångrar mig lite

3 mars, 2021

Häromdagen skällde jag på Colgate för att de har pappersförpackningar kring vissa tandkrämstuber. Helt i onödan tyckte jag. Och så fick de också en släng för att förpackningen är onödigt stor. Gillar ni att transportera luft frågade jag, väldigt näsvist.

Men… det här med förpackningar är svårt, vilket jag också anade.

Läs Colgates svar här. Lärorikt. Tack för det!

“Tack för ditt mail och visat intresse för vår hemsida och våra produkter.

Att göra våra förpackningar mer hållbara är högsta prioritet för Colgate. Vi har gjort betydande framsteg när det gäller att minska mängden förpackningar vi använder, öka det återvunna materialet i våra förpackningar och att göra dem återvinningsbara.

Tyvärr finns det nackdelar med att ta bort kartongen. Utan skyddet av kartongen kräver dagens stående tuber mer plast för att säkerställa produktkvalitet, extra förpackningsmaterial för säker leverans från lager till butik och de är 15% tyngre att transportera. Kartongstorleken i sig är baserad på ett antal faktorer, inklusive tubens storlek och volym, utsläpp som behövs för förändringar i omgivningstemperaturen och förändringar i tandkrämens densitet.

Förpackningar är komplicerade som du säger, men vi undersöker alltid nya lösningar. Exempelvis introducerade Colgate nyligen en första i sitt slag återvinningsbar tandkrämtub och vi delar öppet vår innovation med andra företag.  Vi utbildar också förpacknings- och återvinningsintressenter för att få dem att acceptera  tuben. Vi är redo för det kommande arbetet med att omvandla en av de mest använda formerna av plastförpackningar som hittills inte kunde återvinnas. Du kan läsa mer om våra åtaganden här:
https://www.colgatepalmolive.com/en-us/core-values/sustainability

Med vänliga hälsningar
Colgate Palmolive AB
Margareta Andersson
Konsumentkontakt


Som sagt, bra och lärorikt svar. Det jag undrar över nu är om kanske samtliga tandkrämstuber ska ha pappersförpackningar för ökad transporteffektivitet och minskad plast. Men det kanske blir för dyrt? Har ställt frågan till Colgate. Återkommer!

8 mars: Så här svarar Colgates på frågan

Tack igen för din förfrågan om vår Colgate tandkräm och för att du bryr dig om miljön.

Vid utformningen och tillverkningen av våra produkter försöker vi hitta vi en balans mellan kostnaden för konsumenten, kostnaden för tillverkning och leverans och kostnaden för miljön. Dessutom har Colgatetandkrämer olika formuleringar som ibland kräver en speciell förpackning för att bevara optimal smak och konsistens. Vi måste också se till att vi uppfyller våra juridiska skyldigheter och att konsumenterna har all information de behöver på förpackningen och tuben. Dessutom måste tandkrämen naturligtvis vara skyddad och säker att användas.


Det finns många faktorer att ta hänsyn till och tyvärr finns det inget enkelt svar som passar alla våra produkter över hela världen – det är därför kontinuerlig förbättring är en viktig del av allt vi gör.

Tack för att du tog dig tid att kontakta oss igen.

Med vänliga hälsningar
Colgate Palmolive AB
Margareta Andersson
Konsumentkontakt


 • Reply
  Elisabeth
  30 april, 2021 at 14:11

  Men, är inte tandkrämstuber återvinningsbara? Varför inte? Det är ju förpackningar och borde falla under producentansvaret? Jag som alltid sorterat dem i plastinsamlingen!

  • Reply
   Louise Ungerth
   30 april, 2021 at 15:25

   Elisabeth: Det är med återvinning av plast är inte det lättaste. Kanske har tuben tidigare bestått av laminat, dvs flera olika sorters plast och är då svårare att återvinna. Man ska alltid stoppa plast, precis som du gör, i återvinningstunnan. Sorteringsanläggningen i t ex Motala sorterar sedan ut plasten i olika strömmar på en sinnrikt sätt. Mycket i dag går inte att återvinnna och går till förbränning. Men så gott som alla företag arbetar på att göra förpackningen återvinningsbar med bibehållen kvalitet, så att inte innehållet skadas eller försämras på annat sätt.

   • Reply
    Elisabeth
    19 maj, 2021 at 19:55

    Ah, jag förstår! Jag har varit naiv nog att tro att bara det är en plastförpackning så går det att återvinna. Tack för info!

 • Reply
  Anna
  5 maj, 2021 at 00:00

  Har också köpt den tandkrämen. Var det en folie över plastöppningen på tuben? Annars kanske det är därför det är en kartong runt?

  • Reply
   Louise Ungerth
   5 maj, 2021 at 08:51

   Anna: Kommer inte ihåg.

 • Reply
  Lena Grön Ovinger
  25 april, 2022 at 13:45

  En fråga i sammanhanget är ju om alla tandkrämstuber verkligen måste kunna stå upp…

  • Reply
   Louise Ungerth
   25 april, 2022 at 14:32

   Shampo, balsam etc behöver ju stå “upp och ner” för att underlätta att få ut allt. Men tandkräm, det vet i tusan!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.