God jul alla. Här är världens bästa guide för julbordet så du inte lagar för mycket mat. Konsumentföreningen Stockholms portionsguide med massor av bra tips. En klassiker i juletid.
USAs Naturvårdsverk, EPA, har publicerat en gedigen och tung rapport om matsvinn, den första i en serie om två. From Farm to Kitchen- the Environmental Impact of U.S. Food Waste. Miljöpåverkan från USAs matsvinn motsvarar utsläpp av växthusgaser från 42 kolkraftverk, oräknat metanutsläppen från deponier och vatten och energi som skulle kunna försörja mer än 50 000 hem.
Strax över hälften av svenskarna känner till datummärkningen ”Bäst före- oftast bra efter”. Det visar en ny undersökning av Livsmedelsverket. Nästan alla i undersökningen, 91 procent, förstår att maten oftast går bra att äta efter att bäst före-datumet har passerat och 86 procent tycker att tillägget ”ofta bra efter” är ett bra sätt att märka livsmedel.
Norska Norsus har tillsammans med Matvett publicerat en ny rapport om matsvinn. Definitionen av matsvinn är densamma som Sveriges ”Matsvinn omfatter alle nyttbare deler av mat produsert for mennesker, men som enten kastes eller tas ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde, fra tidspunktet når dyr og planter er slaktet eller høstet.” Matsvinnet är 400 000 ton årligen i Norge. Det motsvarar 75 kg matsvinn utslaget per person och år. 1,1 miljoner kg ätbar mat slängs varje dag, det ger ett årligt klimatavtryck på 1,3 millioner ton CO2-ekv samt en ekonomisk förlust på över 20 miljarder NOK. Matsvinnet totalt har minskat med 9 procent 2015 – 2020. Livsmedelsbranschen har minskat sitt svinn med 21 procent. Det är hushållen som ligger på efterkälken.
Det är bedrövligt att den brittiska regeringen ännu inte har utarbetat förslag om obligatorisk rapportering av matsvinn för företag inom livsmedelskedjan. Åtgärden beslutades 2018 och initiativet skjuts upp gång efter annan. Det menar en rad organisationer med bland andra Feedback i spetsen.
Det investeras många miljoner dollar i startups som arbetar för att minska matsvinnet. ReFED har en lista som är intressant att botanisera i.
Flera startups som arbetar mot matsvinn uppmärksammades vid The Nordic Impact Business Summit i december. Bland andra svenska Innocentia, Whywaste och danska Upfood.
Tolv kockar från fine-dining restauranger fick i uppgift att laga mat på matsvinn av Stars du Nord, en nordisk kocktävling. Här hittar du många bra tips!
Connecting Food Loss and Waste to Greenhouse Gas Emissions: Guidance for Companies. Så heter ett nytt verktyg för företag som vill beräkna hur mycket företagets utsläpp av växthusgaser kan minska genom att minimera förluster och svinn i verksamheten. Guiden har tagits fram av EUs Platform for Food Losses and Waste.
Fler rapporter: De offentliga köken kan spela en nyckelroll i att vänja danskarna vid att äta klimatvänlig mat, d v s mer växtbaserad och med mindre kött och mejeriprodukter. Det menar danska Klimatrådet som i en rapport uppmanar regeringen att bland annat bygga upp en offentligt tillgänglig statskontrollerad klimatdatabas med information om livsmedlens klimatavtryck.
Till sist, som ett tips som inte har med matsvinn att göra, men ändå. Det har kommit en intressant studie från Lunds universitet där man studerat EAT- Lancetdieten med hjälp av Malmös kost-cancerstudie. Forskarna menar att risken för att dö i hjärt-kärlsjukdom skulle minska med 32 procent och risken att dö i cancer med 34 procent om vi skulle äta enligt den omdiskuterade EAT-Lancetstudien jämfört med hur vi äter i dag.
God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!