Tjaha. Så blev man sparexpert i ett huj. Både Aftonbladet och Expressen har intervjuat mig och fått tips hur man får matpengarna att räcka längre.

Här är 28 tips. Håll tillgodo och Glad Påsk!

 Råd, uttjatade men mycket effektiva

Håll stenkoll på jämförpriser! Pris per kilo eller liter. Det manipuleras hej vilt med förpackningsstorlekar. Blir en vara dyrare, så händer det att industrin minskar vikten eller volymen på förpackningen så att varan förefaller ha samma styckpris som tidigare.

Handla mat i lågprisbutiker. Numera har de ofta ett stort sortiment av god kvalitet. Där finns generellt pengar att spara, t ex Lidl, Willys, Matrebellerna ( i Stockholmstrakten).

Handla aldrig utan inköpslista. Inventera din kyl, frys och skafferi. Utgå från vad du har hemma och komplettera.

Ladda ner appen Matpriskollen. Suverän att botanisera i kring extrapriser om man har flera butiker att välja emellan på nära håll.

Frysta mat är super, till exempel bär och grönsaker. Ta fram så mycket du behöver. Minskar svinnet och de flesta är minst lika nyttiga som färska.

Inventera butikernas ”ät snart-hyllor”. Ser du god mat till nedsatt pris, köp! Ät inom någon vecka eller stoppa i frysen. Många butiker rear ut kassar med frukt och grönsaker som inte är 100 procent perfekta. De är en guldgruva för smoothies, grytor, soppor och fruktsallad.

Släng inte maten! Se till att den mat du köper äts upp.

Bäst före datum på mat är oftast satt efter + 8 grader förvaringstemperatur. Se till att din kyl står på + 4 grader. Då håller maten sig fräsch nästan dubbelt så länge som i + 8 grader.

Kolla inte varans ”bäst före datum”. Titta, lukta, smaka på maten i stället. Känns den okej, är den okej. OBS! Däremot ska du inte äta mat som har passerat ”sista förbrukningsdag” enligt Livsmedelsverket. Till exempel skaldjur, köttfärs och rå kyckling.

Köp inte varor till multipris/med mängdrabatt, typ ”köp tre till priset av två”, om du inte är bombsäker på att de går åt. En vara kostar alltid mindre än tre.

Behöver du ta bilen till matbutiken? Handla mycket på en gång men alltid efter inköpslista och passa på att göra flera ärenden samtidigt. Bilresorna är dyra. Förutom höga bränslekostnaderna minskar värdet på bilen efter varje mil.

Kanske tycker du att det är jobbigt att bli pluskund, stammis, medlem, prio o s v i olika butikskedjor, men här finns pengar att hämta. Ibland genom rabatt på hela köp och oftast extrabra erbjudanden till medlemmar. Några butikskedjor kräver endas id-kort/legitimation när du handlar och du slipper ha extra kort i plånboken. Seniorer får pensionärsrabatt i många butiker. Inventera!

Det kan löna sig rejält att betala allt man köper med ett kundkort med kredit, eftersom du även kan få viss poäng på allt du inte köper i livsmedelsbutiken som resor och kläder. OBS! Detta under förutsättning att du betalar hela beloppet när fakturan kommer. Då utgår nämligen ingen ränta. Det kan bli gott om insamlade poäng som kan kvittas mot till exempel ett ”gratis” storköp kring jul eller midsommar. Jag vet, det är ett  vanskligt råd att uppmana till kreditköp, men man kan ”få” extra matpengar. Här borde media göra en jämförelse mellan olika kundkort. Fördelar och nackdelar.

Fler tips!

Handla aldrig hungrig.

Gör en budget, och gör en budget för matinköpen. Tävla om att maten inte får kosta mer än t ex 1000 kronor i veckan för familjen. Gör det till en sport!

Köp Hanna Olvenmarks bok ”Portionen under tian” eller ”300 kronors veckorna” och/eller läs bloggen.  

Följ i media vilka livsmedel som har blivit speciellt dyra. Kaffe t ex. Passa på att köpa flera paket när det är extrapris om du har råd.

Avsätt någon/några timmar i veckan till att planera inköp och laga lite mat. Bra timpeng på det. Kolla kampanj- och extrapriser. Kanske erbjuder någon butikskedja dessutom 5 eller 10 procents rabatt på ett köp?

Genom t ex Appen Ingmar kan du lägga in olika matvaror som du kanske har köpt på extrapris och få tips på recept på goda maträtter där de ingår.

Rotfrukter, tex morötter, kål, lök och potatis är såväl hyfsat billigt- även om priset stigit även där- som gott och nyttigt. Gör en stor sats sallad på strimlad vitkål, morötter och lök, den håller sig upptill en vecka i kylen och går att variera med lite olika dressingar. Använd i grytor.

Töm frysen och skafferiet, där gömmer sig ofta fullt ätbar och god mat.

Går inte maten åt, frys in, även små portioner. Det går utmärkt att frysa t ex pasta och ris.

Gör en fruktsallad av kvarglömd frukt, lite skalskrumpna apelsiner och äpplen och frukt till extrapris. Kanske har du bär eller annat i frysen som ska gå åt. Ha till efterrätt, på morgonyoghurten eller filen. Barnen brukar älska detta, dessutom nyttigt. Fruktsalladen håller sig fräsch upptill en vecka i ett kallt kylskåp om du blandar i lite apelsinjuice.

Omelett är världens bästa restmat. Släng i det du har i kylskåpet, från halvskröpliga grönsaker, en överbliven skvätt tacosås till någon kokt potatis och en snutt köttfärssås, hyvla eller riv över kvarblivna ostskalkar. Ät och njut!

Köp t ex grönkål, potatis eller purjolök eller andra grönsaker till extrapris. Laga en stor sats soppa och frys in. Buljongtärningar är ofta på extrapris. Så enkelt att bara ta fram och tina. Tillsammans med gott bröd blir det en kalasmåltid till mycket låg kostnad. Soppa mättar! Liksom bönor och linser som ofta är hyfsat billig mat. Köper man inte färdigkokta bönor utan lägger ärtor och bönor i blöt är det väldigt billig och mättande mat. Liksom en hel kyckling som räcker till flera måltider.

Lyxiga granola kan kosta upptill 100 kr kilot. Men inte om du gör en stor sats själv med flera plåtar i ugnen samtidigt. Då har du granola i några veckor. Tar cirka 40 minuter att tillaga totalt. Och du kan strimla salladen eller göra fruktsalladen samtidigt som plåtarna med granola är i ugnen.

Lagar du mat, laga alltid någon portion extra. Du tjänar tusenlappar på att ta med matlåda i stället för att äta lunch ute.  Har du kallt i kylskåpet håller sig maten fräsch upptill en vecka. Och arbetar du hemma blir matlådan till perfekt lunch under veckan. Eller frys in.