Uppdatering 6 juli 2023

Även Unilever är nu listad som ”international sponsor of war” enligt Ukrainas antikorruptionsmyndighet. SJ som tidigt fattade beslut om att bojkotta Mondelez har beslutat att inte heller köpa in Unilevers produkter d v s senap och  ketchup. Mats Calla, ICA handlare Teg, Umeå ( se uppdatering 13 juni) skyltar upp Unilevers varor men överlåter åt kunderna att avgöra om de vill köpa varor från Unilever. Läs artikel i DN. Där finns även en lista på produkter från Unilever.

Här protesterar Ukraine solidarity project utanför Unilevers huvudkontor med en affisch med texten ”Helping to fund Russia’s war in Ukraine” och en bild på varumärket Dove, en av Unilevers storsäljare. Bild: Jill Mead/The Guardian. Läs artikel i The Guardian.

Uppdatering 26 juni 2023

Det känns lite futtigt att skriva om bojkotten av Marabou/Mondelez efter allt som hänt i Ryssland de senaste dygnen. Men jag gör det ändå.

I en lång och intressant artikel redogör Dagens PS för svenska företags förehavanden i Ukraina. En  Kievbo menar att både Ikea och H&M sviker Ukraina när de inte återöppnar sina butiker i landet efter Rysslands invasion. – Att inte öppna butiker betyder inte att de bryr sig om människors säkerhet, det betyder bara att folk inte får ett jobb och en möjlighet att tjäna pengar”, menar Olga Vasylivna. Sedan krigsutbrottet har hundratals butiker öppnat igen, men inte H&M och Ikea. Ikea har enligt Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister, även stängt sex fabriker där deras möbler tillverkas, fabriker som nu står öde.

Ukrainas antikorruptionsmyndighet svartlistar bilföretaget Geely, Volvo Cars största svenska ägare AMF och Alecta kommenterar i SvD. Försvaret och Västra Götalandsregionen överväger att bojkotta Volvo Cars enligt SR.

Brittiska tidningen The Sun uppmärksammar svenskarnas bojkott mot Mondelez och att IKEA ska fasa ut produkter som Daim och ersätta med eget varumärke.

Allt fler kommuner och regioner slutar att köpa produkter från Mondelez som Marabou, Philadelphiaost och O’Boy. Nu var det dags för Region Blekinge och Karlshamn samt  Lunds kommun som även kommer att undvika köp från andra företag på Ukrainas svarta lista. .

Hör Sofia Ulver, Lunds universitet och Erik Helmersson DN, diskutera huruvida bojkott är rätt väg att gå och vilken effekt det får i P1 Morgon.

Carlsberg säljer sin ryska verksamhet.

Uppdatering 21 juni 2023

Bombhot mot Marabous fabrik i Upplands Väsby 19 juni.

Byt namn på Marabouparken tycker Johan Storsåkers, kommunpolitiker (L) i Sundbyberg där konsthallen ligger.

Wisti @wistikent på twitter ”Politiker föreslår park som heter Marabouparken skall byta namn. Marabou bombhotas. Nu får ni skärpa er. Konsumentmakt är en sak och den skall vi värna. Okontrollerade och irrationella häxprocessliknande kollektiva raserier är något annat och det skall vi akta oss som ögat för.”

SAS fasar även ut varumärket Yves Rocher som finns på Ukrainas antikorruptionsmyndighets lista som ”an international sponsor of  war”.

Växjö  kommun ska pausa inköp av produkter från Mondelez som Marabou, Daim, O’boy och Toblerone som ett led i att stödja Ukraina efter Rysslands invasion. Beslutet kommer slutligen att tas vid sammanträdet 15 augusti säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande. Även Stockholm stad ansluter sig till bojkotten. 

Uppdatering 18 juni 2023

IKEA fasar ut Marabouprodukter! Läs här och här.

Marabou stoppas nu av samtliga stora nöjesparker i Sverige. Gröna Lund, Kolmården och Skara sommarland med flera följer Lisebergs beslut.

Region Västmanland och Göteborg stad slutar köpa in Marabou.

Att Marabouägaren Mondelez till följd av protesterna nu ska separera den ryska delen från resten av företaget imponerar inte på Ukraina. Det är ett beslut som är svårt att förstå sig på anser Agiya Zagrebelska vid Ukrainska anti-korrputionsmyndighten NAZK. – De bidrar ju till kriget ändå och kommer att fortsätta betala skatt till Ryssland säger Zagrebelska. Läs mer här.

Mondelez pekas ut och särbehandlas anser Mondelez Europachef Vinzenz Gruber i ett internt mejl som har läckt enligt Omni/Reuter.

Norges Oljefond har investerat i 13 av 28 företag på Ukrainas svarta lista, till ett sammanlagt värde av 62,9 miljarder norska kronor skriver norska E24. 9,5 miljarder är investerade i Mondelez, flest pengar finns i Procter & Gamble med 36 miljarder kronor. Vi följer naturligtvis situationen men har inga planer på att sälja våra innehav (i Ryssland) säger Line Aaltvedt, kommunikationschef Oljefondet. De följer de officiella sanktionerna. Läs mer här.

Mmmm …Massbojkott skriver Erik Helmerson på ledarplats i DN. Han, som många är andra, är kritisk till Mondelez’s svenska VD’s uttalande i Aftonbladet häromdagen och kallar företagets försvar för att stanna i Ryssland patetiskt.

Forskare om bojkotten av Marabou: ”Vi lurar oss själva”. Lyssna på Sofia Ulver och Erik Helmerson i P1 Morgon.

DN listar varumärken med koppling till Ryssland. Till exempel Barilla/pasta och Wasaknäckebröd, Carlsberg och Skånemejerier som ägs av franska Lactalis.

Godisimperiet slår tillbaks. Mondelez tiger still om rädslan för Putins hemliga dekret. Ledare av Claes Arvidsson, SvD.

Bojkotta Marabou – och Gilette och Pampers tycker ledarskribenten Alex Voronov i Kristianstadbladet.

Följ frågan nedan.

Uppdatering 15 juni 2023

Marabou är kunglig hovleverantör. Nu meddelar hovet att de ska utvärderar om Marabou får fortsätta att leverera choklad till hovet enligt en artikel i Aftonbladet.

Mondelez svenska vd Martina Flemström skriver på Aftonbladet debatt att många andra livsmedelsföretag än Mondelez har verksamhet i Ryssland. Hon har ständig kontakt med moderbolaget ( USA) och informerar styrelse och ledning om debatten i Sverige och hoppas att andra branschkollegor gör detsamma. Artikeln har fått över 600 kommentarer, de flesta kritiska mot Mondelez och ”Marabou” trendar på twitter.

Äntligen, får man väl säga, har Mondelez International kommit med ett uttalande om sin fortsatta verksamhet i Ryssland. Läs här och här.

 – Vi är tydliga med att det är människor och företag som själva måste göra sina etiska val. Vi ska inte bestämma det säger statssekreteraren för det norska näringsdepartementet Halvard Ingebrigdsen efter gårdagens möte om den norska regeringens inställning till bojkott av Mondelez produkter.

Norwegian upphör med sin bojkott av Mondelez produkter men SAS står på sig. De är lojala mot den officiella listan från Ukrainska myndigheter och det samma är Strawberry, Petter Stordalens hotellkedja enligt en artikel i norska E 24.

Uppdatering 14 juni 2023

Bojkotter av Mondelez och Freia choklad är en delikat fråga för norska regeringen och oljefonden. Norska oljefonden har nämligen investerat miljarder i Mondelez som är ägare Freia choklad, motsvarigheten till Marabou. I morgon torsdag har norska UD kallat till möte om Mondelez efter att bland andra Coop Norge har krävt att myndigheterna ska ta ställning till huruvida en bojkott är möjlig enligt svenska Dagligvarunytt. 

Nu har Liseberg bestämt sig. De pausar inköp av Mondelez’ produkter. Planen är att Liseberg ska sälja ut lagret. Därefter kommer välkända chokladhjul som Marabou, Toblerone, Daim och Oreo senare i sommar att få andra vinster enligt en artikel av TT i SvD. Den publika opinionen har vägt tungt säger styrelseordförande Kurt Eliasson. Det formella beslutet fattas först på fredag.

Finska Hockeyförbundet kommer att fortsätta samarbetet med Marabou. Mondelez Finland har inga relationer med Ryssland meddelar Lassie Rönkkonen, försäljnings- och marknadschef för Ishockeyförbundet.

Nyheten om Norge och Sveriges avståndstagande till Mondelez’ verksamhet i Rysslands sprider sig till franska medier. Läs artikel i Le Figaro. Intressant att se om det blir ringar på vattnet i övriga EU länder.

Flera livsmedelshandlare hittar sätt att upplysa kunderna om Mondelez koppling till Ryssland. Här ICA Nya Varvet, Göteborg. Källa Lars Wilderäng @cornubot.

 

 

Uppdatering 13 juni 2023

Försvarsmakten säger nej till Marabou och Oboy. Stena Line likaså. Stena säljer nog tonvis av Marabous produkter så det lär nog märkaspå försäjningsavdelningen. Mats Calla, ICA handlare, Teg, Umeå säljer ut Mondelez produkter till förmån för biståndsorganisationen Hoppets Stjärna som verkar i Ukraina. Johan Forssell, utrikeshandels- och biståndsminister stöttar detta och liknande initiativ. Kolla nedan!

Uppdatering 12 juni kväll

Nyhetsbyrån Reuters har skrivit en låg bra artikel om nordiska företags bojkotter och kamp mot Mondelez engagemang i Ryssland. Mondelez ska nu ta kontakt med norska regeringen för att förklara att de inte säljer rysktillverkade produkter i Norge.

Fast, det är ju inte det det handlar om. Mondelez är utnämnd av Ukraina till ”a sponsor of war” och har massiv tillverkning i Ryssland, till skillnad från många andra företag som har dragit sig ur som protest mot det ohyggliga kriget.

Här är några av de företag som de senaste dagarna tagit ställning mot Modelez produkter: SAS och Norwegian Air, SJ, hotellkedjan Strawberry ( f d Nordic Choice)  Fjord Line och Norges- och Sveriges Fotbollsförbund.

Niklas Turner Olovzon, varumärkesexpert tror enligt DN att det fodras en paneuropeisk bojkott där många länder gör samma sak för att det ska svida ordentligt för Mondelez.

Liten uppdatering 12 juni 2023

Nu händer det grejer. Både SAS och SJ slutar sälja Mondelez’ produkter, framförallt choklad och flera handlare rensar bort Marabou och andra produkter från hyllorna. Svenska Fotbollsförbundet pausar sponsringsavtal med Marabou. Även Finska och Norska fotbollsförbund för diskussioner med företaget. Coop Norge ska kontakta norska näringsministern och för att höra regeringens syn på bojkotter av företag som svartlistas av Ukraina. missnöjet med Mondelez aktiviteter i Ryssland sprider sig. Inte minst i Norge. Så bra. Läs mer här och nedan.

28 maj 2023

Har varit lite upptagen den senaste tiden. Blev väldigt triggad när jag fick reda på att Mondelez, stort internationellt livsmedelsföretag med välkända produkter Marabou, O’boy, Philadelphiaost, Stimorol och indirekt Gevalia kaffe i portföljen, fortfarande har omfattande verksamhet i Ryssland. Trots det ohyggliga anfallskriget på Ukraina. Uliana Gottlieb  skrev en insändare i DN och jag skrev en insändare i GP som tillsammans med ett inlägg på Linkedin fick fart på debatten.

Och häromdagen var det dags igen att agera när Ukrainas antikorruptionsmyndighet satte upp Mondelez på sin svarta lista som  ”sponsor of war” . TT tog vårt pressmeddelande, intervjuade mig och gjorde förtjänstfull egen research i frågan. Och nu har TTs och Johanna Ekströms artikel spridits vidare i de flesta tidningar och övrig media. Hoppas många av oss slutar köpa deras produkter och hoppas det kan påverka Mondelez att besinna sig.

Många livsmedelsföretag har i solidaritet med Ukraina dragit sig ur Ryssland till stora ekonomiska förluster och lidande för anställd personal. Vad får Mondelez att fortsätta att driva tre fabriker, sälja sina varor i de ryska butikerna  och betala miljardbelopp i skatt till Rysslands krigskassa? Det handlar förstås krasst om att tjäna pengar.

De svenska livsmedelskedjorna borde ha råg i ryggen och sluta att köpa in Mondelez produkter tills företaget har dragit sig ur Ryssland. För visst klarar vi oss, både du och jag, utan varor från ”a sponsor of war”.

Kul att se att så många har hakat på .Här är några av de mest namnkunniga: Muharrem Demirok och Edward Blom på Twitter och Tove Lifvendahl i SvD.

Här är några källor om du vill sätta dig in i frågan lite mer:

Engelsk översättning:

https://nazk-gov-ua.translate.goog/uk/novyny/nazk-vneslo-do-pereliku-mizhnarodnyh-sponsoriv-vijny-vyrobnyka-vedmedyka-barni/?_x_tr_sl=uk&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en-US&_x_tr_pto=wapp

Original:

https://nazk.gov.ua/uk/novyny/nazk-vneslo-do-pereliku-mizhnarodnyh-sponsoriv-vijny-vyrobnyka-vedmedyka-barni/

https://www.linkedin.com/posts/rstazinski_our-statement-on-war-in-ukraine-mondel%C4%93z-activity-7067071878909087744-2o7C/

https://leave-russia.org/mondelez (KSE Institute)

https://www.mondelezinternational.com/News/Our-Support-to-Ukraine

https://sanctions.nazk.gov.ua/en/boycott/

Mondelez var medgrundare till JDE 2014 ( Gevalia m fl) och äger 19% idag.

https://www.jdepeets.com/investors/share–debt/share-info/ (19%)

Utdelningar till Mondelez under 2022 från JDE Peets var cirka 2 miljarder sek.

https://www.jdepeets.com/siteassets/documents/jde-peets-annual-report-2022.pdf