Uppriktigt sagt trodde jag att Oreo Grenade, en proteinbar, var ett skämt.

Oreo tillverkas av företaget Mondelez (Marabou m fl) som har svartlistats av Ukraina för deras fabriker och affärer i Ryssland. Men nej, det är inget skämt. Produkten finns i verkligheten. Proteinbaren heter ”Grenade” och har en tecknad granat i namnet. Så jäkla osmakligt. Har Mondelez tappat all vett och sans? Och har företagen som säljer eländet helt tappat omdömet? Granater dödar människor. I Ukraina och världen över. Skäms!

Nu till snus och cigg. Ukrainas antikorruptionsmyndighet har slagit fast att även Philip Morris, ägare av Swedish Match är en ”international sponsor of war”. Med svenska varumärken som Marlboro, LM och Philip Morris och många snussorter. Men det finns andra att välja. Skrufs snus till exempel som är ett svenskt företag. Köp deras snus istället.