”GRANNFÅGEL – NÄRA & BRA KYCKLING”. ”Starka och friska fåglar uppfödda på lokalt foder”. ”Gårdsnära produktion utan långa djurtransporter”. Visst låter det som om kycklingen föds upp i Småland, eller Sörmland eller kanske Hälsingland?

Kycklingen är från Lettland.

Hur i hela friden får lettisk kyckling marknadsföras på detta sätt? Utan att veta, är jag övertygad om att majoriteten av oss svenskar förutsätter att kycklingen är svensk när vi läser etiketten och inte ens bryr oss om att läsa pyttetexten på baksidan. Fågeln är ju ”granne” med oss- nära och bra – och har fått lokalt foder.

Det måste ju vara uppenbart även för butikerna att märkningen vilseleder kunderna.

Nu anmäler jag importören, Gourmet Food till Södertörns miljöförbund som har hand om livsmedelskontrollen, med kopia till Livsmedelsverket, ICA, Svensk Dagligvaruhandel och Gourmet Food förstås. Företaget har sitt säte i Haninge. Kycklingen finns på ICA Supermarket, Åkersberga och ICA Kvantum, Värtan och säkert på många andra ställen. Producent är Top Choice Poultry, Litauen och företaget ägs av Baltikums största jordbruksföretag Linas Agro Group.

Marknadsföringslagen säger bland annat att marknadsföring är vilseledande och anses som otillbörlig om den påverkar eller sannolikt påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut. En näringsidkare får vid marknadsföringen inte använda sig av felaktiga påståenden eller andra framställningar som är vilseledande särskilt framställningar som rör produktens ursprung, mängd, kvalitet o s v.

Läs vilka regler som gäller för marknadsföring och märkning av livsmedel.

Det står på etiketten att kycklingen är ” uppfödd utan antibiotika”. Tror inte man får skriva så. Får man det, Miljökontoret?

PS: 14/9 :Missade att Livsmedelsverket har tillsyn över de animaliska produkterna. Så anmälan har gått till Livsmedelsverket nu.