De nordiska protesterna mot företaget Mondelez, ägare av bland andra Marabou, sprider sig.

”Vi stöttar helhjärtat den ukrainska regeringens krav att inte en enda cent av amerikanska företagsvinster ska gå till ryska krigsmaskinen. Vi har hämtat stor inspiration från den framgångsrika bojkotten mot Mondelez i Norden och siktar på att uppnå en liknande effekt i hela USA säger Mariya Dmytriv-Kapeniak, ordförande för Ukrainian Congress Committee of America (UCCA) – Illinois Division.”

 

Ukrainian Congress Committee of America (UCCA) – Illinois Division organiserar protesten mot Mondelez och deras bidrag till ryska statskassan. 2022 betalade företaget 685 miljoner kronor i skatt till den ryska staten. Mondelez har tre verksamma fabriker i Ryssland.

I dag demonstrerar UCCA utanför Mondelez huvudkontor i Chicago. I söndags samlade protesterna, trots regn, över 100 personer vid Chicagos Water Tower.

Demonstrationerna har inspirerats av bojkotten mot Mondelez i de nordiska länderna. Bland andra försvarsmakten, IKEA, hotellkoncernen Strawberry, SAS och SJ har beslutat att sluta sälja Mondelez’ produkter och många svenskar säger nej till Marabouchoklad. Läs mer här.

Bild: Oleg Protsyk