Foto Expressen

Nu har Kungahuset brutit med Marabou. De får inte längre vara hovleverantör till Kungahuset. Detta mot bakgrund av att Mondelez, som äger Marabou, har fortsatt omfattande verksamhet i Ryssland. Bra och rakryggat gjort av Kungahuset.

En mängd företag och kommuner signalerade i somras att de inte längre skulle göra affärer med Marabou. Bland andra Försvarsmakten, SJ, SAS, ett antal kommuner samt Liseberg som skulle avveckla sina lyckohjul med Marabouprodukter. Har detta skett? Det håller vi på att gräva i.

På Liseberg fortsätter lyckohjulen med Marabou att snurra med hög hastighet. Lisebergs lyckohjul är en reklamplats utan motstycke för Marabous och Mondelez produkter. Två hjul med Marabouchoklad, ett med Daim, ett med Toblerone och ett med Oreochoklad snurrar hej vilt och drar in pengar till Mondelez, som fortsätter sin verksamhet med tre fabriker i Ryssland och drar in skattepengar till Rysslands krigskassa. Fazer har också ett lyckohjul med choklad på Liseberg men de drog sig ur Ryssland på ett tidigt stadium.

Göteborgs stad kan inte bryta kontraktet med Marabou som löper till 2025, och inte heller avfärda Marabou vid en ny upphandling enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU meddelar oss Liseberg.

Pacta sunt servanda – latin för att ett avtal ska hållas och är rättsligt bindande. Det är en grundläggande god och viktig regel. Men efter Rysslands ohyggliga anfallskrig mot Ukraina bör Göteborgs stad kunna rucka på regeln och bryta kontrakt med Marabou. Men då kan Göteborgs stad dras inför rätta av Marabou och bli skyldiga att betala skadestånd.

Ja men ta den risken, Göteborgs stad! Visa mod! Och bryt också med Mars, med Snickers och Twix i ett av Lisebergs lyckohjul. Både Mars och Mondelez är utsedda till ”International sponsors of war” enligt Ukrainas antikorruptionsmyndighet. Med sådana företag kan man inte göra business med. Eller hur Liseberg och Göteborgs stad? Och Mondelez vill nog inte dra mer skam över sig genom en stämningsansökan.