Kort update denna gång
Tre säger tre seminarier i Almedalen handlar om matsvinn. 435 seminarier av 2248 handlar om klimatet.Och tre av dessa tar alltså upp matsvinn. Trots att 8-10 procent av klimatpåverkan globalt genereras av mat som aldrig äts. Förra året nämndes inte matsvinn som en viktig fråga överhuvud taget. Tre är bättre än inga och det är Matsvinnet.se -forum för minskat matsvinn som arrangerar två av dem. Ett handlar om förvaringstemperaturen på livsmedel som vi anser är alldeles för hög. Max + 8 grader i Sverige, + 4 grader i Norge och + 5 i Danmark, till exempel. Sänks temperaturen kan bäst före-datum flyttas fram många dagar och matsvinnet minska. Anser vi. Fördelar och nackdelar, problem och möjligheter med att sänka förvaringstemperaturen? Det kommer vi att diskutera med ICA, Lidl, Arla Foods, Livsmedelsverket och Centerpartiet. Läs mer här: Förvaringsstemperaturen på livsmedel- en mat och klimatskandal? Torsdag 26 juni kl 13, Campus Gotland, Cramérgatan 3, sal B 23
Är de olagligt att slänga mat? Ja faktiskt. Enligt miljöbalken. Men det finns inga sanktioner, och ingen som har till uppgift att se till att lagen följs. Vad gör vi åt det? Lyssna klockan 14, torsdag 26 juni Campus Gotland, Sal B 23. Medverkande Ekolagen Miljöjuridik, Naturvårdsverket Tillsynsvägledningen, Miljöförvaltningen Gotlands kommun, Compass Group, ICA och Sofia Skönnbrink (S). Läs mer här: Matsvinn är olagligt.
Mycket välkommen!