Fem år av social förändring,  wallraffande på Matmissionen, sänk momsen på mat som närmar sig bäst före-datum, AI räddar mat, 1 ton mejerivaror doneras och 25 ton apelsiner i förskingringen tas om hand.

Cirka ett ton mejerivaror skänks varje vecka av Arla till Matmissionens nyöppnade butik i Skäggetorp, Linköping. Det kan till exempel handla om att varorna har fel fetthalt angiven eller att förpackningarna är skadade och inte går att sälja. Ann-Louise Wärners, mejerichef, hoppas att det redan per automatik skrivs in i kontrakten med ägarna av egna varumärken, EVM, att eventuell överproduktion ska kunna skänkas bort och bli till ännu större nytta än biogas. Läs artikeln i Livsmedel i Fokus.

Fem år av social förändring. För fem år sedan startade ”Räddningsmissionen”  i Göteborg den första livsmedelsbutiken. Nu finns tre ”MatRättbutiker” som säljer donerad mat till reducerat pris, ”KlädRätt” som tar vara på nya osålda kläder och ser till att de hamnar rätt och ”ResursRätt” som lagar mat till verksamheter och skolor.  All respekt! Läs mer i Räddningsmissionens skrift som även lyfter de svåra frågorna.

Andreas Jakobsson, journalist, bloggare, föredragshållare,och inte minst dumpstrare har wallraffat på Matmissionen och skrivit ett långt och välskrivet reportage i  Magasin Filter. Läs! Just nu kan du prenumerera gratis på Filter i två månader.

Truls Christenson, frukträddare på Rscued retar upp sig på företag som buffrar för mycket råvaror och tar för givet att någon procent måste slängas. I det senaste fick Rscued in 25 ton apelsiner att göra juice av. 25 000 kilo. Himmel!

Zest, ett AI-företag, har tagit fram ett verktyg som skulle kunna rädda motsvarande 1,5 miljoner måltider från att slängas enligt The Guardian. Nestlé är ett av företagen som testar Zest. Under en tvåveckors period sjönk svinnet med 87 procent.

Sänk momsen permanent för mat som närmar sig eller har passerat bäst före- datum. Det anser Matsmart som en kommentar till regeringens momssänkning på mat under april 2026 – december 2027. – Detta skulle inte bara ge konsumenten en långsiktig ekonomisk fördel, utan också skapa en kraftfull och bestående drivkraft för att minska det enorma matsvinnet i Sverige. Det är en träffsäker åtgärd som kombinerar ekonomisk lättnad med ett tydligt mål om att minska matsvinn”, säger Peter Beckius, VD på Matsmart. 54 procent handlar överskottsmat av Matsmart för att minska svinnet, 44 procent för att det är ekonomiskt fördelaktigt. Det visar Matsmarts senaste konsumentundersökning.

Bravo Viking Line! Bufféer är enorma svinngeneratorer. Allt ser gott ut och därför tar man mer än man äter upp. Känns det igen? Nu har Viking Line tagit hjälp av Generation Waste och nästan halverat matsvinnet på sina båtar, från 137 till 77 gram per person. Det blir väldigt mycket räddad mat från rederiets 2,8 miljoner gäster. Läs mer här. 

”Matsvinn och förluster vid livsmedelsproduktion” är Jordbruksverket webbsida som sammanfattar ämnet och tar upp mycket av den forskning som har skett de senaste åren. Väl värd att botanisera i för matsvinnsnördar.

HelloFresh, ett USA ägt företag med förgreningar i många länder, även Sverige, donerar 32 000 måltider per år i USA till folk som inte får pengarna att räcka till. Enligt HelloFresh bidrar även kunderna som köper deras matkassar till att minska matsvinnet. De slänger nästan 40 procent mindre mat än de som handlar i vanliga livsmedelsbutiker. Detta eftersom matkassarna innehåller exakt den mängd råvaror som går åt när man följer HelloFresh’ recept som medföljer. Läs intressant intervju i The Packer.

29 september = Internationella matsvinnsdagen. Här är tre nedslag i hur vi i Sverige uppmärksammade dagen:

Livsmedelsverket uppmanar oss alla att sänka temperaturen i våra kylskåp till max 4 grader. Då håller maten sig fräsch dubbelt så länge som vid + 8 grader. Här kan du ladda ner roliga filmer och mycket annat på temat. En enkel fråga: Varför uppmanar inte Livsmedelsverket livsmedelsindustri och butiker att göra detsamma och flytta fram bäst före- datum efter den temperaturen? Jag är säker på att det skulle minska svinnet.

Inclusive Business Partners, ett initiativ i Västsverige finansierat av EU, har gjort en lista över olika matsvinnshändelser. Läs här.

Sopköket hedrar dagen med ett viktigt upprop. Sopkökets Filip Lundin har flera förslag för att minska matsvinn, stärka cirkulär och regenerativ ekonomi . Han vill även att scope 4 ska tillåtas i klimatberäkningar. Skriv under!

Till sist en bra och lärorik artikel av Selina Juul  och Friends of Europe apropå Matsvinnsdagen. Bra update om vad som händer på området i EU.

Fler updates här.