Vegetarisk korv, hamburgare, köttfärs, färdigrätter, schnizel, Tzay, Oumph – you name it! De vegetariska alternativen har exploderat på butikshyllor och i frysdiskar. Oftast är de baserade på soja. Sojaodlingen breder ut sig i Sydamerika och regnskog skövlas. Det rapporterade DN om i helgen.
Fick synpunkten att vår vurm för vegetarisk sojamat bidrar till regnskogsskövlingen. Hade läst någonstans att sojan som går till livsmedel kommer från Italien, till skillnad från djurfodret som importeras från Sydamerika. Men var förstås tvungen att undersöka närmare. Googlade runt på de mest kända varumärkena.
Så här ligger det till, allt enligt företagens hemsidor och i ett fall konsumentkontakt som jag ringde när ingen information fanns på nätet.
Anamma ( Orkla) – soja från Europa och USA
Oumph (Food for Progress) – soja från Donauområdet, Europa.
TZAY (Atria) – soja från Kina och Indien
VegMe – soja från Europa
Hälsans kök (Nestlé) – Canada, USA och södra Brasilien, ej från regnskogsområden enligt telefonsamtal med konsumentkontakt.
Summan av kardemumman är att äter vi vegetarisk mat, gjort på soja, bidrar det knappast till regnskogsskövlingen i Amazonas.
Disclaimer: Bara för tydlighetens skull är jag positiv till svensktodlat protein.