Förbannad, frustrerad och irriterad på all vilseledande information om miljövänliga ”komposterbara” engångsprodukter.

Deltog som volontär på ett event för några helger sedan. Så otroligt fint arrangerat med diskussioner och workshops om viktiga frågor i underbar miljö vid havet. Ljuvlig mat i tält men inga diskmöjligheter. Därför hade arrangörerna verkligen ansträngt sig för att välja engångmuggar, tallrikar och bestick skulle vara det allra bästa för miljön. Komposterbara och inte av fossilt material.

Dra åt skogen alla företag som marknadsför sina produkter som ”komposterbara”! Låter tjusigt men är begrepp som är totalt vilseledande. Vi har inga anläggningar för storskalig industriell kompostering i Sverige, för det är det som krävs för att bryta ner materialet.

De dyra palmbladstallrikarna och muggarna av bagasse, en restprodukt från sockerrörsproduktion måste gå i tunnan för brännbart. Inte till återvinning. Det meddelade kommunens återvinningscentral när jag ringde dem.

Blir förbannad och frustrerad. Tar kontakt med FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen samt Fiskeby som är bruket som återvinner pappersförpackningar. Bagasse hade visst kunnat återvinnas säger Fiskeby. Men FTI säger nej. Ringer till Papstar som marknadsför produkterna. De är också frustrerade, har rotat i frågan och funderar på hur de ska marknadsföra produkten.

Ringer till Sörab, kanske kan palmbladstallrikarna gå som trädgårdsavfall? Blad som blad. Kvinnan jag talar med säger att det ska gå till brännbart. Ber att få tala med en expert. Han kommer på måndag. Puh.

Kollar med Konsumentverket om det kan anses som vilseledande och ”greenwashing” att skriva ”komposterbar” i företagens marknadsföring. Det finns ju ingen sådan storskalig möjlighet i Sverige. De tycker jag ska komma in med en anmälan. Jag tycker även de ska ta sig en titt på begreppet ”nedbrytbart material ”. Låter som om man kan slänga produkterna i naturen och att den snabbt bryts ner. Det kan ta åratal. Och handlar det om bionedbrytbar plast så funkar den inte heller i återvinningen. Sedan må den vara hur växtbaserad och fossilfri som helst.

Måste ta reda på mer. Jäkligt knepigt område att sätta sig in i. Återkommer i frågan.