Vi slänger ohyggligt mycket fullt ätbar mat. Folk tror att det är butikerna som slänger mest, men så är det inte. Vi konsumenter dumpar den mesta maten, över 500 000 ton per år. Framförallt för att vi tror att maten förvandlas till någon oätlig sörja när bäst före datumet går ut. Helt knäppt!

En av fyra svenskar uppger att de är noggranna med att slänga mat vars bäst före datum har gått ut. Illa nog. Av någon väldigt märklig anledning har den siffran ökat det senaste året , nu är det 38 procent som säger att de är noggrann med slänga maten i slaskhinken när bäst före datum inträffar.

Den största anledningen är att man tror att man blir sjuk av ”gammal” mat. Fel, fel fel. Sluta med det!

Du blir inte sjuk. Bäst före datum handlar om kvalitet. Tillverkarna garanterar att maten är exakt av samma kvalitet som när den tillverkades. Pajskalet är lika krispigt, färgen är exakt lika dan, konsistensen är på pricken den samma. Och så har de lagt till flera dagar ” för säkerhet skull”.

Jag lovar, har du kallt i kylskåpet, 4- 5 grader, så håller maten sig fräsch nästan dubbelt så länge som bäst före datumet.

Nu har det sjösatts en kampanj för att rädda maten. # Bästföre2017. Så bra! Klistra en etikett över bäst före datum och låg dina sinnen avgöra. Titta, lukta, smaka. När maten inte längre luktar fräscht eller ser slemmig ut. Då är det dags att slänga den. Inte innan.

Förskämningsbakterierna, de som angriper maten, är inte farliga. Vi blir inte sjuka av dem. De indikerar att maten börjar bli dålig långt innan den blir farlig. Luktar maten illa, ser den skum ut. Ät den inte.

Men innan dess är det fritt fram.

Släng inte maten! Här finns mängder tips, förvaringstemperaturer och portionsguider så du inte lagar för mycket.

Att inte slänga mat är viktigaste vi kan göra för miljön, för den biologiska mångfalden, för klimatet, för vår planet, och för hushållsekonomin.

Tänk på det. Titta, lukta, smaka!

OBS! Är maten märkt med ”Sista förbrukningsdag” ska du däremot se upp extra. Och lite extra med vacuumförpackad lax och skivat smörgåspålägg.