Det skivade nötköttet om det förpackats i ett bautastort plasttråg i så kallad skyddande atmosfär, har hela tio färre dagar till sista förbrukningsdag, jämfört med om köttet är vacuumförpackat i en tunn, platt, plastförpackning, så kallad skinpack. Köttet möras i vacuumet i skinpacken, medan mörningen avstannar i det syrerika plasttråget. Skinpack ger godare kött med längre hållbarhet, mindre matsvinn, mindre plast, bättre transporteffektivitet med mindre volym att transportera på vägarna. Bingo!

Detta har livsmedelskedjorna nu begripit och de är bara att gratulera. ICA har rullat ut mängder av skinpack den senaste tiden. Inte bara för det dyrare ekologiska eller hängmörade köttet utan förpackningen kommer på bred front. Coop är också på väg och många andra. Utmärkt.

Och har du sett köttfärsen som numera kommer i rulle? Har hört en del klagomål på den, men sluta med det. Sanningen är att de förpackningarna, till skillnad från köttfärstrågen, är riktiga klimathjältar. Rullfärsen ökar hållbarheten från 8 till 16 dagar.Dessutom minskar växthusgaserna 39 procent jämfört med trågen enligt Scan. Och som sagt, även färsen blir godare. Alla rätt. Bravo. Köp köttfärs i rulle!