Gott Nytt År! Med nya friska tag för att minska matsvinnet. Fast det hände ju även ett och annat under 2018. Ganska mycket faktiskt. Här är en lite smått och gott från Sverige och internationellt i oprioriterad ordning. Vissa initiativ pratade vi om på SaMMA- nätverket i november. Mer från 2018 finns här.

Det största på matsvinnsområdet 2018 var kanske SVTs program i flera delar, ”Maträddarna”. Bra program i sin genre och rejäl konsumentupplysning. Det är trots allt vi konsumenter som slänger mest mat i ton räknat, och programmet fick nog en och annan att äta upp mat som annars skulle kastats.

Heja Livsmedelsverket och alla andra som har engagerat sig för att komma överens om hur man mäter matsvinnet i storkök och restauranger. Ingen rocket science direkt, men bra att få det gjort. Mäts inte matsvinnet så finns det inte… Pinsamt att det dröjer så länge att få mätmetoder på plats för övriga i livsmedelskejdan.

Lidl har antagit ett mål om att halvera sitt matsvinn till 2025. Bland annat genom att erbjuda kassar med inte så perfekta frukt och grönsaker till starkt rabatterat pris. Varor som går ut i datum samma dag kan man köpa med 30 – 90 procents rabatt. 4 av 10 butiker donerar överbliven mat till välgörenhet. Målet är att alla butikerna ska göra det senast 2025.

Willys söker en familj som vill medverka i en film om matsvinn. 10 000 kronor får man för besväret. För övrigt har Axfood nu också bestämt sig för att halvera sitt matsvinn senast år 2025. 

ICA lanserade ”Mitt klimatmål”. Där kan man med hjälp av ICAs kvittodata få koll på hur stor klimatpåverkan ens livsmedelsinköp har. Dessutom med mängder av hållbara tips.

Konsumentföreningen Stockholm uppdaterade sitt skolmaterial och lanserade en ny sida för sin kampanj ”Släng inte maten”

Storbritanniens regering går ”all in” och utnämner en ”food waste tsar”. Ben Elliot heter han, tydligen en riking med adlig bakgrund. Han ska främst grilla livsmedelskedjorna så att inte en enda smula går till spillo utan i stället doneras till behövande. Drygt 150 miljoner kronor satsar regeringen på att stötta  matbanker som t ex Fare Share som med hjälp av volontärer distribuerade tiotusentals ton överbliven mat från livsmedelsbutiker och industrier förra året. I den svenska regeringens  Handlingsplan mot matsvinn nämns bara matdonationer bara lite flyktigt. Märkligt.

På  tal om donationer har Stadsmissionen med flera redovisat ett forskningsprojekt ”Affärsmodeller för logistiksystem för överskottslivsmedel”, om hur överbliven mat kan distribueras på ett effektivt sätt i logistikkedjan. Nya pengar för utveckling av projektet har beviljats av Vinnova.

En annan intressant rapport som släpptes det gångna året är ett studentarbete från SLU,  ”En het potatis- en undersökning av kommunikationen mellan färskpotatisodlare och handelsledet”. Kommunikationen med livsmedelskedjorna brister är slutsatsen och potatisodlare känner sig lurade.  Rapporten finns inte digitalt. Är du intresserad, kontakta mig.

Det norska forskningsinstitutet SIFO har publicerat ”Maten vi kastar”, Där har man bland annat studerat 26 hushålls förhållande till mat och matsvinn. De som kastar mest mat är unga, barnfamiljer och de med god inkomst är en av flera intressanta slutsatser.

”Love food Hate waste” heter den brittiska kampanjen mot matsvinn. Nu uppmanas engelsmännen att sänka temperaturen i sina kylskåp. En låg temperatur  är avgörande för att maten ska hålla god kvalitet i många dagar.

”What gets measured gets managed”. Det menar Champions 12.3, en sammanslutning av över 200 vd:ar för globala livsmedelsföretag, universitet och organisationer som arbetar för att uppnå  FNs globala mål 12.3, att halvera matsvinnet till år 2030.  I ett första steg måste regeringar såväl som företag anta mål och börja mäta svinnet anser Champions. Hur arbetet fortskrider följs upp varje år i ambitösa rapporter.  Trist är att Sverige tillhör jumboligan. Sveriges regering har inte antagit något nationellt mål för reducering av matsvinnet. Två rapporter om hur matsvinnet kan minska i hotell och cateringföretag har publicerats under året.

Till sist för denna gång. Även president Trump har engagerat sig i kampen mot matsvinn och signerat ”Winning on reducing food waste!