1 Matkedjan Willys har gjort en värdefull undersökning och bett drygt 1000 personer att svara på vilka matvaror de har slängt den senaste månaden. På första plats kommer bröd, följt av gurka, bananer, clementiner och tomater. Nästan varannan svensk slängde bröd. Genom att sänka priset på bröd med kort datum i butik har Willys minskat brödsvinnet med 17 procent under 2018.


2 De fem vanligaste förpackningsfelen i livsmedelsindustrin är migration/urlakning, förorening, vidhäftning/försegling, materialdefekter och etikettfel.  Med ny optisk teknik kan fel upptäckas tidigt i produktionskedjan och färre skadade förpackningar behöver kastas. Allt enligt nyhetsbrevet Recycling.

3 Läs en välskriven artikel av den amerikanska journalisten Emily Atkin som ville göra gott för sig själv och klimatet, och börjar prenumerera på matlådor med frukt och grönsaker med fel färg och form och som annars skulle kastats. Men gör hon rätt? Hjälper hon planeten, eller stjälper hon?

4 Re:Winers är ett coolt projekt för att ta vara på vin som annars skulle destrueras. Minst 5 % av den gigantiska svenska vinmarknaden når aldrig någons glas. Ett samarbete mellan Brasri AB, en vinimportör, Food Loopz och Örebro Universitet/ Grythyttan.

5 Champions 12.3 har publicerat en ny rapport om hur man ska minska matsvinnet i restaurangkök.

Här hittar du fler Updates om matsvinn