För att minska svinnet och i stället ta tillvara plantor och örter som inte går att sälja lanserar nu Svegro tre olika smaker av örtpesto under devisen ”räddat grönt”. Plantorna som räddas kan vara för små eller av överskott och har förstås lika bra kvalitet som allt annat.

Med glimten i ögat lanserar Livsmedelsverket nyord för svinn på språket svinniska. Egen favorit är ”svinntage”, att laga mat på rester.

Inte bara Urban Deli utan också Willys har sålt öl gjort på osäljbart bröd. BRÖLET fanns i butikerna i julas och råvaran fick man från Dafgårds. 100 kg bröd går åt till 1000 liter öl. Även Fotografiska lanserar nu bröl, i samverkan med Carnegie.

Foto Carlsberg

Julmust till påsk? Mängder av julmust blev över på bryggerierna i julas. Nu har Matsmart sålt 14 700 flaskor julmust till hugade påskfirare. Smaken är ju densamma, typ.

Matomatic är ett mätinstrument för matsvinn utvecklat för skolkök, restauranger och storkök. Nu investerar SLU Holding i företaget för ta fram ett prognosverktyg.

Här används AI för att mäta och dokumentera matsvinn i storkök. IKEA bland andra använder systemet från Winnow Solutions

ICA slår ett slag för att ta tillvara matrester, bland annat genom ”Matlådans dag” 23 mars.

Norge har minskat matsvinnet med 13 procent 2015 – 2017, att läggas till de 14 procent som uppnåddes 2010-2015. En matsvinnskalkulator som hjälper företagen att beräkna matsvinnet har tagits fram och många andra initiativ har sjösatts.

Den engelska organisationen WRAP som driver matsvinnsarbetet i UK lanserar Roadmap och Hospitality and Food Service Action Plan. En klar och tydlig vägvisare för hur matsvinnet ska reduceras.

Genom att ge ”skulor” dvs matrester till grisar kan kväveeffektiviteten förbättras väsentligt och läckagen minska. Miljontals ton foder som soja och vete skulle kunna ersättas med överbliven mat i foderstaten visar en vetenskaplig artikel ”Nitrogen flows in global pork supply chains and potential improvement from feeding swill to pigs” av Aimable Uwizeye et al. Mer forskning och innovation behövs för att lösa problem med livmedelssäkerhet innan det kan bli verklighet menar författarna. Redan i dag får grisar i Sverige rester från bröd- och mejeriindustrin.

Slut för denna gång. Fler ”Updates Matsvinn” hittar du här.