SLUs matsvinnsforskare med Ingrid Strid i spetsen, har formulerat tio rekommendationer till beslutsfattare för hur matsvinnet kan minska. Förslagen utvecklas i en utmärkt policybreif.

AGFO har listat 15 matsvinnsräddare för butik och restaurang. Smarta förpackningar, smart prissättning på restaurangmat, Kök som räddar käk med fler. Och en spaning från mig, ”Hundratusentals arbetslösa om matsvinnet minskar”.

Axfood och ICA har publicerat siffror för matsvinn. Axfoods svinnandel i dag är 1,49 procent av försäljningsvärdet. En minskning med 14 procentenheter sedan 2015.

ICA mäter matsvinnet i ton. 2016 var svinnet 16,5 kg per ton livsmedel inklusive lager. Det kanske inte låter så blodigt men det är väldigt många ton mat företagen säljer, så antal ton matsvinn blir enormt. Vilken livsmedelskedja vågar bli först att redovisa ton mat som går till spillo, och inte endast viktprocent eller procent av försäljningsvärdet? Klart är hur som helst att Naturvårdsverkets siffror är underskattade. I takt med att företagen levererar matsvinnsdata till myndigheten lär det klarna.

Nu har även ICA antagit ett mål för matsvinnsminskning.  Matsvinnet ska minska med hälften jämfört med basåret 2016. Tidigare har Axfood och Lidl redovisat sina mål publikt. Citygross, Coop och Nettos låter vänta på sig vad jag kan se.  ICAs debattartikel i DI

Hälften av hushållens matavfall slängs i de vanliga soporna  i Sörabs område i norra Storstockholm. Maten förbränns i värmeverken trots att Sörab satsar stort på insamling av matavfall till biogas.

Business Region Göteborg, Göteborgs stad med flera ordnar heldags workshop kring matsvinn 28 maj. Spännande. Anmäl dig!

White Guide Green har nominerat 10 butiker till Årets Stora Svinnpris

Ny artikel om förpackningar och matsvinn av Fredrik Wikström et al, Karlstad Universitet

Nätverket Waste Refinery har gjort en bra sammanfattning av en studie från Karlstad Universitet om frukt och grönsakssvinnet i butik. Det finns pengar att tjäna på att minska svinnet.

Endast 2 600 ton överblivna livsmedel redistribueras till behövande i Sverige från livsmedelsindustrier och butiker via Stadsmissionen, Allwin, kyrkor och andra organisationer. Det redovisades vid Stadsmissionens seminarium 6 maj.

INTERNATIONELLT

Guardians of Grub kallar WRAP sin nya matsvinnskampanj som riktar sig till restauranger och storkök.

Nestlé redovisar för första gången matsvinnssiffror.

250 brittiska livsmedelsföretag och organisationer har förpliktigat sig genom Courtauld Commitment 2025 att följa ”Food Waste Reduction Road Map”. Genom eget arbete och samarbete inom livsmedelskedjan ska matsvinnet minska med ytterligare 20 % mellan 2015 – 2025.  Sverige ligger minst sagt i lä. När får vi se ett liknande åtagande i Sverige?

Å andra sidan är det endast hälften av de brittiska företagen som har påbörjat arbetet vilket upprör engelska matsvinnsgeneralen Ben Elliot som kallar matsvinnet för en miljömässig, moralisk och finansiell skandal. Här ger han sex råd till britterna hur de kan minska sitt svinn.

”Step up to the plate” kallas UKs nya initiativ för att få fler företag att förbinda sig att minska matsvinnet. För att sätta ännu mer fokus på matsvinnet lanseras bland annat en ”Food Conversation week of action” i november 2019.

Den brittiska regeringen har anslagit 15 miljoner pund till företag som redistribuerar överbliven mat till fattigt folk. Fyra organisationer har i en första omgång tilldelats 4 miljoner pund. Matsvinn är onödigt och moraliskt oförlåtligt anser UKs miljöminister. Ytterligare medel för infrastruktursatsningar etc går att söka.

Love Food Hate Waste har listat ”makro och mikroskäl” att minska matsvinnet.

Trettiotre miljö- och konsumentorganisationer föreslår att EU utvecklar en integrerad livsmedelspolitik under nästa mandatperiod. Vidare att en vice ordförande inom kommissionen utses som får ansvar för att livsmedelssystemet blir hållbart och mandat att samordna insatserna från olika direktorat.

New York stad har beslutat att företag med mer än 2 ton matavfall i veckan måste sortera ut och donera all överbliven mat med början år 2022. Restavfallet ska gå till djurfoder eller lämnas till kompostering eller biogas inom en radie av 25 miles.

Slut för denna gång. Här finns fler ”updates”